Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Açıldı
Mimari Kültür ve Dahası

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Açıldı

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Sanatperverlerin merakla beklediği ve temeli 23 yıl önce atılan CSO’nun yeni binası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları ve Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un yoğun çalışmalarıyla tamamlandı. Dünyanın en büyük konser salonlarından birisi olacak yeni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 3-4 Aralık’taki konserlerle kapılarını açtı.

Toplam 2023 koltuk kapasiteli Büyük Salon ve 500 koltuk kapasiteli Mavi Salon, kültür ve sanat tutkunlarının yeni adresi olacağa benziyor. Doğal akustik ortama sahip binanın mimarisi ise oldukça özel. 83 milyon avroya mal olan yeni müzik kampüsünün içinde CSO’nun tarihi binası da bulunuyor. Başkent’in merkezinde Ankara Kalesi ve Anıtkabir’in görüş ekseninde yer alan kampüs, dünyanın dört bir yanından en saygın orkestraları ve solistleri ağırlamaya hazır.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası Konser Salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binasının Özellikleri Neler?

Salonun en büyük özelliği akustik olarak bir senfoni orkestrasına ev sahipliği yapabilecek olması. Yani bir solist, bir grup, bir oda müziği topluluğu, bir koro bu salona geldiğinde hiç mikrofon kullanmadan, 2 bin kişinin üzerinde dinleyiciye büyük bir müzik şöleni yaşatabilecek bir dizayna sahip. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası, hem iç mekanlarıyla hem dış mekanlarıyla bir kültür sanat adası olarak, dizayn edildi. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasını mimar Semra Uygur ve mimar Özcan Uygur tasarladı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Tarihi

Türkiye’nin en önemli kültür hazineleri arasında bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye’de çok sesli müziği yayma, tanıtma sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara’da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Orkestra, dünya üzerinde kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan birisi olmasıyla da övünç kaynağıdır.

Tam 194 yıllık bir geçmişe sahip orkestra, 1826’da Osmanlı padişahı II. Mahmut döneminde İstanbul’da batılı bir bando oluşturmak düşüncesiyle Mızıka-ı Hümayun adı ile kurulmuştur ve bu topluluk orkestrasının temelini oluşturmuştur Mızıka’ı Humayun 1924 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile Ankara’ya taşınmış ve 1932 yılında Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası adını alarak Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerine devam etmiştir. 1957 yılında Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası adını almış orkestra günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır.

Kaynaklar: tr.wikipedia.org / cnnturk.com / aa.com.tr

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İstanbul’un Sembol Yapıları: Kariye Camii

Saat Mekaniği Bu Müzesinin İlham Perisi: Spiral Müze