Modern Mimari Harikası: Odunpazarı Modern Müze'ye Yakından Bakış
Mimari

Modern Mimari Harikası: Odunpazarı Modern Müze'ye Yakından Bakış

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de düzenlenen Müze ve Kültürel Miras Ödülleri’nde "Yılın Uluslararası Projesi" ödülüne layık görülen Odunpazarı Modern Müze, çok yönlü yapısıyla modern sanatın tarihine ışık tutuyor.

İlgili içerik: Dünyanın En Ünlü Sanat Eserleri Orada: Louvre Müzesi

Odunpazarı Modern Müze’ye Yakından Bakış

Türk sanatını dünyaya tanıtmak ve sanatın kültürlerarası diyaloğunu teşvik etmek amacıyla yola çıkan Odunpazarı Modern Müze, Türkiye’de ve dünyada son yılların en fazla yankı uyandıran projesi oldu. Yaklaşık 4.500 m2 alana sahip olan modern müze, 7 Eylül 2020 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müzenin bulunduğu Odunpazarı ilçesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alıyor. Sadece Eskişehir’e değil tüm Türkiye’ye büyük bir değer katan bu proje, popülerliğini ahşap tasarımına borçlu. Tasarım imzası, dünyaca ünlü Japon mimar Kengo Kuma’ya ait. Mimar Kengo Kuma ve proje lideri Yuki Ikeguchi, müzenin tasarımında Odunpazarı’nın kent tarihinden ilham aldıklarını belirtiyorlar.

Geleneksel ve Modern Mimarinin Muhteşem Uyumu

Modern Müze, Odunpazarı’nın yeni gelişen kısmıyla geleneksel Osmanlı evlerinin bulunduğu bölgenin tam ortasında bulunuyor. Mimaride; ışık, kümelenme, ahşap ve geometrik unsurlar ön plana çıkıyor. Sıradanlığa medyan okuyan bu yapı; sivil mimari, geleneksel mimari ve Japon mimarisinin her birinden izler taşıyor. Osmanlı’nın geleneksel evleriyle müze arasında tarihi bir bağ kurma düşüncesiyle müzenin tasarımında ahşap materyal kullanılmış. Basit geometrik formlar sayesinde yalın ama çağdaş bir görünüm elde edilmiş. Müze binasının, kent mimariyse uyum sağlaması için ahşap kutular üst üste yerleştirilerek doğrusal olmayan bir yapı oluşturulmuş. Kısacası müzenin tasarımında geleneksel ve modern mimari harmanlanarak, Odunpazarı’nın tarihi kent dokusuyla bütünleşmesi sağlanmış.

Müze Kalıcı Koleksiyonu

Modern Müze’nin en temel misyonu, sanatı daha fazla insanla buluşturmak. Bu amaç doğrultusunda resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatından çeşitli örnekler müzenin kalıcı koleksiyonunda yer alıyor. Bu örnekler arasında; Marc Quinn, Nejad Melih Devrim, Fahrelnissa Zeid, Erol Akyavaş, Jaume Plensa, Julian Opie ve Canan Tolon gibi isimlerin eserleri bulunuyor. Modern Müze ailesi, sahip olduğu bu koleksiyonu her geçen gün genişletmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Aynı zamanda çağdaş sanatın nabzını tutmak amacıyla dünyanın çeşitli bölgelerindeki müzelerle değişime duyarlı projeler gerçekleştiriliyor.

Erişilebilir Müzecilik Anlayışı: Herkes İçin Müze

Odunpazarı Modern Müze, her birey için keyifli bir müze deneyimi oluşturma amacıyla engelli bireylerin ihtiyaçlarına cevap veren çözümler sunuyor. Müze binası tamamen engelli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanmış. Tekerlekli sandalye, bastonlu tabure, sesli navigasyon ve sesli betimleme gibi uygulamalarla müze ziyaretlerinin kalitesi artırılıyor.

Misafir Sanatçı Programı

Odunpazarı Modern Müze sadece tasarımı ve koleksiyonuyla değil sanatçıya verdiği değerle de adından söz ettiriyor. Misafir sanatçı programı, kişisel gelişimi ve yaratıcı düşünceyi desteklemek amacıyla tasarlanmış. Başvuruları kabul edilen sanatçılar, iki buçuk aylık periyotlar halinde müze bünyesinde yer alan özel çalışma alanlarında yeteneklerini geliştirme imkânı buluyor. Dünyanın her yerinden başvuruya açık olan bu program, sanatçı için hiçbir maliyet oluşturmuyor. Sanatçılara barınma, ulaşım ve yemek konusunda ücretsiz hizmet sunuluyor. Aynı zamanda müze yönetimi programa dahil olan sanatçılara malzeme bedeli olarak maddi destek sağlanıyor.

Odunpazarı Modern Müze’ye Ulaşım

Modern müze Odunpazarı’nın en hareketli noktası Şarkiye Mahallesi’nde bulunuyor. Bu bölgeye yüksek hızlı trenle İstanbul’dan 3 saat, Ankara’dan ise 90 dakikada ulaşılıyor. Odunpazarı merkezden modern müzeye ulaşmak ise sadece yürüme mesafesinde. Eskişehir’in farklı bir noktasından tramvayla ulaşım sağlamak istiyorsanız, EsTram ile Atatürk Lisesi durağında inerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müze, Pazartesi günleri ve dini bayramlarda ziyarete kapalı. Engelli vatandaşlar, 12 yaş altı çocuklar, basın mensupları, ICOM kartı bulunanlar ve MMKD üyeleri müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor.

Kaynak: OMM