Renkli Gelenekler: Ülkelerin Yöresel Kıyafetler ve İsimleri
Kültür ve Dahası

Renkli Gelenekler: Ülkelerin Yöresel Kıyafetler ve İsimleri

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Dünyada birbirinden renkli gelenekler ve kültürler hala yaşatılmaya devam ediyor. Anadolu topraklarında da olduğu gibi başka ülkelerin de kendine has inançları, gelenekleri, lezzetleri, yaşam biçimleri ve kıyafetleri mevcut. Konu gelenek olunca kıyafetler olunca o kültüre dair ipuçlarını da kıyafetler veriyor. Peki farklı ülkelerin kıyafetleri hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Eğer cevabınız “Evet!” ise, gelin hep beraber farklı ülkelerin yöresel kıyafetler ve isimleri nelermiş yakından bakalım.

Gho – Butan

Çin ile Hindistan arasında sıkışmış küçük bir Himalaya krallığı olan Butan’da herkesin milli kıyafet giymesi zorunludur. Erkekler beline “keram” adı verilen bir kemerle bağlanan diz boyu bir elbise olan “gho” ismindeki kıyafeti giyiyorlar. Resmi toplantılarda ise Gho’ya, rengi kullanıcının durumuna bağlı olan ipek bir fular ekleniyor. Kadınların giydiği geleneksel kıyafete ise “kira” adı veriliyor (Kira, ayak bileği uzunluğunda bir elbisedir ve “raçu” adı verilen bir atkıyla beraber kullanılır).

16. yüzyıl Avrupa’sına Moda Yolculuğu: Turquerie Akımı
Turquerie (Türköri), 16. yüzyılda Batı Avrupa topluluklarının özellikleFransızların Türk sanat ve kültüründen etkilenerek başlattıkları moda akımınıtanımlamak için kullanılır. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu sadece siyasiolarak değil sanat, dil ve edebiyatta da en kudretli olduğu dönemi yaşıyord…

Sami Kıyafetleri – Norveç, İsveç, Rusya

Sami kültürüyle özdeşleşmiş geleneksel kıyafetler; Moğol kıyafetlerini andırmaktadır. Sami terimi, genellikle Norveç, İsveç, Rusya ve Finlandiya’nın soğuk ortamlarında yaşayan kişiler için kullanılan bir terimdir. Sami halkının kıyafetleri, sundukları zengin renk seçenekleri ile Namibya’nın geleneksel kıyafetlerine rakip olabilecek gösterişe sahiptir.

Moravya Yelek ve Ceketleri – Çek Cumhuriyeti

Çek yöresel kıyafetleri; Çek kültürü ve davranışlarını yansıtır ve oldukça renkli ve gösterişli olmasıyla bilinir. Çek halk kıyafetleri iki gruba ayrılmaktadır; Bohemya ve Orta Moravya’daki Batı tarzı ve Moravia ve Silezya’daki Doğu stili. Her iki bölgede de yün ve keten kıyafetleri üretilir (yaz ve kış için). Kadınların geleneksel Moravya kıyafetleri ise ön ve arkaya bağlanmış iki önlük ve beyaz bir bluzdan oluşmaktadır. Erkekler ise uzun pantolonlar ve bol ceketler giymektedir.

Cheongsam – Çin

Dünyanın büyük bir çoğunluğunun modernizme ayak uydurmasıyla beraber günümüzde tek bir geleneksel kıyafet haline gelmiş Çin kıyafeti yoktur. Bu durum Çin’in çok kültürlü yapısından kaynaklanıyor olabilir.  Eğer bugün herhangi bir giysi stili Çin’i anlatacaksa “Cheongsam” bunun için oldukça uygun bir kıyafet olacaktır. “Mandarin Sabahlığı” olarak da bilinen bu kıyafet Çin kökenli olup, hem erkek hem de kadınlar tarafından giyilmektedir. 1920’lerin başında Shanghai şehrinde ortaya çıkıp sonrasında Çin’deki orta ve yüksek sınıf kişiler tarafından kabul edilen bir kıyafet haline gelmiştir.

Breton Kostümü – Fransa

Breton kostümü, resmi kıyafet veya bayram kıyafeti olarak bilinmektedir ve Bretonlar (Fransa’nın Brittany bölgesinde yaşayanlar) tarafından giyilen kıyafete verilen isimdir. Brittany, Breton halkının  vatanıdır ve tarihini yansıtan ayrı bir kültürel kimliği koruyan altı Kelt ulusuna ev sahipliği yapar. Bu küçük bölge, çeşitli geleneksel kostümleriyle ünlüdür, resmi olarak bölgede 66 farklı geleneksel kıyafet bulunur. Bölge halkının giydiği kıyafetler, Bretonların eski zamanlarda giydikleri resmi veya bayram kıyafetlerinden oluşmaktadır. Bazı Breton kostümleri mesleğe veya yere göre dikilmiş edilmiş olmasına rağmen günlük hayatta kullanılan versiyonları daha az gösterişlidir. 20. yüzyılın sonlarından beri Breton kostümleri Brittany’de özel dini etkinlikler veya kültürel etkinlikler sırasında giyilir.

Kebaya – Endonezya

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra; Endonezya da hala geleneklerini yaşatmaya çalışan bir ülkedir. “Kebaya” adı verilen bu kıyafet aynı zamanda Endonezya Cumhuriyeti’ni de temsil etmektedir. Ancak orjinalinde Kebaya Java ve Bali kültürlerinden gelmiş bir kıyafettir.  Endonezyanın çok renkli kültürünü yansıtan renkleriyle Kebaya; günümüzde “Batil” ile beraber en popüler geleneksel kıyafetleri arasında yer almaktadır.

Herero Kıyafetleri – Namibya

Namibya’daki Herero kadınlarının geleneksel kıyafetleri; yirminci yüzyılın başlarında savaştıkları Alman sömürgecileri tarafından giyilen ve şimdi Herero kimliğinin gururlu bir parçası olarak korunan Viktorya dönemi kıyafetinin bir uyarlamasıdır. Herero kıyafetinin silüeti oldukça belirgindir; tabana kadar uzanan bir etek, kabarık manşonlu gömme korsajı ve muhteşem boynuz şeklinde bir şapkasıyla kıyafet adeta sığır boynuzlarının görünümünü andırmaktadır.

Lliclla – Peru

Bir panço türü olan ”lliklla”, İspanyol işgalinin getirdiği kolonileşmeyle beraber Avrupa’lıların baskısıyla Peru’da yaygınlaşmış kıyafetlerin birleşiminden oluşmaktadır. Günümüzde Lliclla; dikdörtgen, el dokuması bir omuz eşarbıyla beraber Bolivya ve Peru’daki Andes bölgesinde yaşayan Quechua kadınları tarafından giyilmektedir. Esasında dekoratif amaçla kullanılan bir iğne olan ”tupu” ile uçları birleştirilerek kullanılan Lliclla kimi zaman mısır, kimi zaman da çocuk taşımak için de yerli halk tarafından tercih edilir.

Khanga (Kanga) – Afrika

Yöresel kıyafetler denildiği zaman akla ilk olarak Afrika kıtası gelir. Khanga ise parlak, renkli ve hafif kumaşa sahip olup, özellikle Afrika Büyük Göller bölgesinde yaşayan kadınlar tarafından günlük yaşantıda sıklıkla giyilmektedir. Kanga genellikle bir çift (2 parça birleştirilmiş) olarak satın alınır ve giyilmeden önce onları ayırmak için kumaşın kenarından itibaren kesilip dikilmesi gerekir. Kangalar Afrika’da özellikle doğum günleri ve düğünler için oldukça popüler bir hediyedir.

Hindistan – Sari ve Dhoti

Hindistan kıyafetleri kültür çeşitliliği nedeniyle rengarenktir. Hint toprağının seküler doğası, çeşitli dini inançların yıllar içinde özgürce gelişmesine izin vermiştir. Eğer Hindistan’a bir gün yolunuz düşerse seyahat ettiğiniz her birkaç yüz kilometrede yepyeni bir kültürle karşılaşacaksınız demektir. En yaygın ve popüler Hint kıyafetleri, kadınlar için sariler ve erkekler için dhotilerdir. Bu havadar ve hafif giysiler, rahat yapıları nedeniyle son derece popülerdir. Kıyafetlerin ince olmasının sebebi, ülkenin oldukça sıcak ve tropikal yer alıyor olmasından kaynaklanmaktadır.

İsveç Yöresel Kıyafetleri

İsveç halk kıyafetleri çok çeşitleri bölgeye, cinsiyete, duruma, medeni ve sosyal duruma göre değişmektedir. Sıkı durun; her bölgenin kendine ait günlük ve bayram kıyafetleri, düğün kıyafetleri, tören kıyafetleri vardır ve bu kıyafetler 840 farklı varyasyon oluşmaktadır (550 kadın halk kıyafeti ve 290 erkek kıyafeti olmak üzere). Hepimizin aşina olduğu mavi ve sarı renk paletiyle papatya anımsatan bu elbise, İsveç ve çevre ülkelerin çoğunda görülebilir. İsveç’in kültürüne dair bir araştırma yaptığınız zaman çoğu zaman mavi ve sarı renk paletinde bir İsveç halk kostümü görürsünüz – ki bu kostümler bunlar İsveç ulusal bayrağının renklerinden oluşmaktadır. Bu kıyafet aynı zamanda kraliyet mensupları ve halk tarafından giyilen resmi İsveç yöresel kıyafetidir.