Kimononun Eşsiz Tarihi ve Büyüleyici Evrimi
Kültür ve Dahası

Kimononun Eşsiz Tarihi ve Büyüleyici Evrimi

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Nesiller boyunca Japon stili kimono ile tanımlanmıştır. Tarihsel anlamda son derece önemli, estetik açıdan büyüleyici ve sembolizmlerle bezeli kimono, Japon kültürünün ve tasarımının zarafetini yüzyıllardır simgelemeye devam ediyor. Bu yazımızda kimono nedir, kimono nerelerde kullanılır gibi çok merak edilen soruların yanısıra 8. yüzyıldan beri günümüze kadar gelen kimonunun Japon kültüründe neden bu kadar önemli olduğunu da keşfedeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz.

Photo by Alex Shaw / Unsplash

Kimono nedir?

Japonca Ki (“giy”) ve mono (“şey”) kelimelerinden türetilen kimono, geleneksel bir Japon giysisidir. Kimonolar birçok farklı stil ve desende üretilir. Genellikle tans adı verilen 4 tek kumaş parçasından "T" şeklinde elle dikilir ve bir obi veya kemerle bağlanılarak kullanılır.

Kimono Sembolizmi

Muhteşem estetiğin yanısıra kimonoların sembolik anlamları da vardır. Kimonolarda kullanılan stil, motif, renk ve malzemeler kullanıcının bireysel kimliğini ortaya çıkartır.

Photo by Daria Averina / Unsplash

Kimono Stilleri

Geleneksel kimonolar oldukça çeşitlidir. Giyilen kimononun türü, cinsiyet, medeni durum gibi kişinin statüsünü gösterebilir. Örneğin, evli olmayan bir kadın resmi bir etkinlikte bir furisode ("sallanan kollu") türünde bir kimono giyerken, erkek bir tüccar ise happi (bir tür ceket) giyerdi.

Photo by J Williams / Unsplash

Kimono Desenleri ve Renkleri

Desenler, semboller ve diğer tasarımlar ayrıca kimono giyen kişinin maddi durumunu, kişilik özelliklerini ve erdemlerini de belirten niteliktedir. Ukiyo-e sanatındaki gibi yapraklar, çiçekler ve kuşlar (yani turnalar) gibi doğadan ilham alan unsurları içerir.

Görüntülerinin yanı sıra kimonoların renkleri de sembolik bir anlam taşır. Ayrıca belirli renkleri elde etmek için kullanılan pigmentler de kiminolarda oldukça önemlidir.

Kimonolarda kullanılan boyaların, elde edildikleri bitkilerin ruhunu somutlaştırdığı görüşebilir. -Bitkilerde bulunan herhangi bir tıbbi özelliğin de renkli kumaşa aktarıldığına inanılıyor. - Örneğin mavi rengi, ısırıkları ve sokmaları tedavi etmek için kullanılan çivit renginden üretilir, bu nedenle mavi kumaş giymenin yılanlara ve böceklere karşı bir kovucu işlevi gördüğü düşünülür.

Kimonolarda Kullanılan Materyaller

Kimonolar çeşitli el yapımı işlemeli kumaşlardan yapılır. Genellikle keten, ipek ve kenevir kumaşlar tercih edilir. Günümüzde suni ipek, pamuk ve polyester gibi malzemeler de sıklıkla kullanılır.

Japanese Kimono
Photo by Hiu Yan Chelsia Choi / Unsplash

Kimononun Tarihsel Önemi

Heian döneminde (MS 794-1192), Japonya'da kimononun kolay giyilebilen bir prototipi ortaya çıkmıştı. Günümüz kimonosu gibi, bu giysi de düz kumaş kesimlerinden oluşuyordu ve tüm vücut ölçülerine ve tiplerine uyacak şekildeydi. Edo döneminde (1603-1868), bu cüppe, kol ağızlarının boyutu küçüldükçe, kosode (tam anlamıyla "küçük kollu" anlamına gelen bir terim) olarak bilinir hale geldi. Kosode, tüm Japonların (sosyal statü, yaş veya cinsiyete rağmen) giydiği için bu dönemde özellikle önemli bir rol oynadı. Böylece, bireyselliklerini ifade etmek ve kendilerini "tanımlamak" için, kullanıcılar kosodes'lerini kişiselleştirmeye başladılar. Sonunda Meiji döneminde (1868-1912), kosode kimonoya dönüştü ve genellikle kadınlar tarafından tercih edildi. geçmişten günümüzü kimono giyen kişinin vermek istediği mesajı görsel yollarla iletebileceği geleneksel bir kıyafet haline dönüştü.

Three Japanese girls 1868
Photo by Austrian National Library / Unsplash

Japon Kimono Modelleri Nedir?

Yukata: Yazın ve festivallerde giyilen rahat, pamuklu bir kimono çeşididir. Modern yukatalar bakımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır ve makinede yıkanabilir.

Yukata giyen bir aile (Fotoğraf: Andy Atzert, Wikimedia Commons)

Iromuji

Çoğu kimono motiflerle süslenirken, bazıları kasıtlı olarak minimalist şekliyle tercih edilir. Iromuji, çay törenlerinde giyilen bir kimono türüdür ve genellikle desenli bir tasarıma sahip değildir. Basit tek renkli görünümünün törenin ruhuna uyumlu olması gerekir.

Coral Iromuji

Uchikake

Uchikake, aslen 16. yüzyılda samuray kadınları tarafından giyilen resmi bir kimono türüdür. Yüzyıllar sonra bu giysi gelinlik olarak benimsenmiştir. Bir pardösü gibi giyenin vücuduna hitap etmek istendiği için obisiz* giyilir ve gösterişli bir şekilde süslenir.

*Obi, keikogi ve kimono gibi geleneksel Japon kıyafetleri için kullanılan bir kuşaktır. Erkek kimonosu obileri 10 cm genişliğinde olup kadın kimonosu obileri ise 30 cm genişliğinde ve 4 metreden uzun olabilmektedir.

Uchikake

Shiromuku

Başka bir gelin kimonosu shiromuku'dur. Tamamen beyaz olan bu kimono çeşidi, geleneksel bir Japon Şinto düğün töreninde gelinler tarafından tercih edilir.

Wedding ceremony of a Japanese couples in Kimono
Photo by Christian Chen / Unsplash


Çağdaş Kimono

Yıllar içerisinde tasarımcılar ve sanatçılar geleneksel kimonoyu sayısız şekilde yeniden yorumlamışlardır. Modern görünümlü gelinliklerden camdan yapılmış kimonolara kadar yeni kimono tasarımları, hem Japon kültürünü korumanın hem de kimononun güzelliğini sergilemenin farklı yollarını ortaya çıkartmaya devam eder.

Photo by calicadoo / Unsplash