Efsanelere Yakından Bakalım: İstanbul’un 7 Tepesi
Keşif

Efsanelere Yakından Bakalım: İstanbul’un 7 Tepesi

sanatperver Admin
sanatperver Admin

İstanbul’un yedi tepenin üzerine kurulu bir şehir olduğunu hemen herkes bilir. Fakat bu tepelerin hangileri olduğunu bilen neredeyse yok gibidir. Bir rivayete göre Roma İmparatoru Konstantin; İstanbul’u Güneş, Ay ve beş gezegeni temsil eden yedi tepe üzerine kurmuştur. 1453 yılında Fatih İstanbul’u fethettiğinde, Konstantin’in bu tepelerini koruyarak üzerlerine birbirinden görkemli camiler yaptırır. Sarayburnu, Edirnekapı ve Aksaray üçgenini kapsayan bu tepeler birbirine yürüme mesafesi kadar yakındır. İstanbul’un yedi tepesinin tamamı tarihi yarımadada sur içinde kalan bölgede yer alır.

İstanbul’un Semtleri ve İsimlerinin İlginç Hikâyeleri
Tarihi boyunca üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan ve pek çok kültürhazinesini içinde barındıran İstanbul, hiç şüphesiz dünyanın en güzelşehirlerinden biridir. Öyle ki Türk edebiyatının usta şairlerinden Yahya KemalBeyatlı “Bir Başka Tepeden” isimli şiirinde “Sana dün bir tepeden baktım aziz…

1- Sarayburnu Tepesi

İstanbul'un yedi tepesinin isimlerini ve hikayelerini anlatmaya başlıyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili ve son derece güvenli olan Sarayburnu Tepesi, İmparator Byzas’ın şehri ilk kurduğu yerdir. İstanbul’un simge yapılarından Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet Camii İstanbul’un ilk tepesinin üstüne kurulu tarihi yapılar arasında yer alır. Aynı zamanda Bizans döneminde o meşhur gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Hipodrom meydanı da bu tepenin üzerinde bulunur. Osmanlı döneminde at meydanı olarak adlandırılan bölge, günümüzde “Sultanahmet Meydanı” olarak biliniyor.

Sarayburnu Tepesi

2- Çemberlitaş Tepesi

Bugün şehrin kalabalığında fark edilmese de İstanbul’un belki de en güzel yürüyüş rotalarından Sultanahmet-Çemberlitaş arasında ikinci bir tepe bulunuyor. M.S 330 yılında İmparator Konstantin adına dikilen Çemberlitaş bugün hala büyük bir ihtişamla ayakta duruyor. 1701 yılında büyük bir yangın sonucu hasar gören bu sütun, demir bir çemberin içine alınarak korunuyor. Bu nedenle Konstantin Sütunu’na Çemberlitaş adı veriliyor. Osmanlı Sultanlarının her tepeye bir camii düsturu burada Nuruosmaniye Külliyesi ile hayat buluyor. 1755 yılında yaptırılan bu camii şehrin barok tarzda yapılan ilk mabedi olarak kabul ediliyor.

Çemberlitaş Tepesi

3- Süleymaniye Tepesi

Özellikle vapur seyahatlerinde yolcuların hayranlıkla izlediği, İstanbul’un üçüncü tepesi olarak adlandırılan bölge İstanbul Üniversitesi’nin merkez kampüsünün bulunduğu Beyazıt’ta yer alıyor. Sırtlarında çanta, ellerinde kitap derse yetişmeye çalışan üniversite gençleri her sabah bu tepenin üzerinde buluşuyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın dünyaca ünlü mimar Mimar Sinan’a yaptırdığı, Süleymaniye Camii ise bu tepeyi çevreleyen en önemli yapılardan biri. İstanbul’un 7 tepesi hepsi birbirinden muhteşem, birbirinden ihtişamlı camilere ev sahipliği yapıyor.

Süleymaniye Tepesi

4- Fatih Tepesi

Bozdoğan kemeriyle Süleymaniye Tepesi’ne bağlı olan Fatih Tepesi, İstanbul’un dördüncü tepesidir. Bu bölgede Bizans döneminde on iki havariye adanan bir kilise yaptırılmıştı. İstanbul fethedildikten sonra Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak kullanılan yapının yerine daha sonra Fatih Camii inşa ediliyor. Bir rivayete göre Bizans İmparatoru Konstantin ölümünden sonra burada bulunan kiliseye defnedilmek istemiş. Konstantin’in mezarının nerede olduğu bilinmiyor. Fakat Fatih Sultan Mehmet, vefat ettikten sonra buradaki türbesine defnediliyor.

İstanbul’un Sembol Yapıları: Kariye Camii
534 yılında inşa edilen Kariye Camii, Bizans döneminde en önemli yapılardan birtanesiydi. Manastır olarak inşa edilen Camii, Osmanlı döneminde 2. Beyazid’ınsadrazamı olan Atik Ali Paşa tarafından camii haline getirilmiştir. Uzun yıllarcamii olarak kullanılan Kariye Camii, 1945 yılında müze haline…
Fatih Tepesi

5- Yavuz Sultan Selim Tepesi

Sultan Selim Külliyesi’nin bulunduğu beşinci tepe Haliç manzarasında arz-ı endam ediyor. Haliç sahil kesiminden Balat sınırlarına kadar uzanan bu tepe denizden tam 74 metre yükseklikte. Bizans döneminde Deuteron olarak isimlendirilen bu bölgede çok sayıda manastır ve kilise yapılmış. Osmanlı döneminde ise bölgenin sosyal ve kültürel dokusu tamamen değişiyor. Yavuz Sultan Selim Camii, Astar Sarnıcı ve Fethiye Camii (Theotokos Pammakaristos Manastırı) mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.

Yavuz Sultan Selim Tepesi

6- Edirnekapı Tepesi

İstanbul’un 7 tepesi arasında bulunan tepelerden biri ise Edirnekapı Tepesi. Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın ismiyle de anılan bu tepe denizden 75 metre yükseklikte. Edirnekapı tepesinin en önemli yapısı Mimar Sinan’ın eserlerinden Mihrimah Sultan Camii. Aynı zamanda Kariye Müzesi de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bir rivaye göre bu bölgenin sur dışında kalması sebebiyle binaya Grekçe “kırsal alan” anlamına gelen “Khora” (Kariye) ismi verilmiş. İstanbul fethedildiğinde ise bu kilise hiçbir zarar görmemiş. Bizans sanatının mimarisi, mozaikleri ve freskleriyle ilgi çeken bu yapısını her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist ziyaret ediyor.

Edirnekapı Tepesi

7- Kocamustafapaşa Tepesi

İstanbul’un ilk altı tepesi Haliç’e son tepesi Kocamustafapaşa ise Marmara Denizi’ne daha yakın bir lokasyonda bulunuyor. Tepeden çok dağ sırtını andıran bu bölge Aksaray’dan Marmara Denizi sahiline kadar uzanıyor. Bizans döneminden Arcadius sütunu, Osmanlı döneminden ise Haseki Külliyesi günümüze kadar ulaşmış durumda. Aynı zamanda Cerrahpaşa Camii de bölgenin mimarisiyle dikkat çeken eserleri arasında yer alıyor.

Kocamustafapaşa Tepesi