Dünyanın En Ünlü 5 Mimarı ve Yapıtları
Mimari

Dünyanın En Ünlü 5 Mimarı ve Yapıtları

Melodi Holago
Melodi Holago

Dünyanın en ünlü mimarlarını araştırırken bir kıstas almak ve seçim yapmak pek de kolay değil. Yine de herkesçe tanınan, kendisi olmasa bile eserleri muhakkak bilinen dünyanın en ünlü mimarları kimlermiş beraber bakacağız.

1- Frank Lloyd Wright

Modern mimarinin en önemli kişilerinden kabul edilmektedir. Sadece mimar değil aynı zamanda yazar ve eğitimcidir. Babası rahip annesi öğretmen olan Wright geçim sıkıntıları sebebiyle liseyi yarıda bırakmıştır. Üniversitede bir profesörün yanında çalışmaya başlamış; teknik resim, matematik gibi dersler alarak kendini geliştirmiştir. Teknik ressam olmak için gittiği Şikago’da ünlü bir mimarın yanında çalışmaya başlamış, konut mimarisi hakkında bilgi edinmiştir. Yanında çalıştığı ünlü ve nitelikli mimarlar sayesinde kendi mimarlık anlayışını inşa etmeye başlamıştır. Mimar olarak başladığı şirkette müdürlük ve departman sorumluluğuna kadar terfi etmiştir.  Bu alanda giderek yükselen Wright daha sonra yaşadığı yerde kendi ofisini açmış ve çocukları kendi tasarladığı evinde dünyaya gelmiştir. Yapıtlarındaki doğal ve organik konsept onu dünyanın en iyi mimarları arasına sokmuştur. Doğa ve insan uyumu arayışı ile organik mimarinin kurucusu kabul edilmektedir.

Prairie Evleri: Kendi tasarladığı Winslow Evi’nden sonra Amerikan ev stileri hakkında çalışmaya başlayan mimar Praire Evleri projesini tanıtmıştır. Mimar sadece evi değil evin içindeki eşya ve aksesuarları da tasarlamaktaydı. Bu evlerden en bilinenleri ‘Willst ve Robie Evleri’dir. Küçük ve konforlu olarak geçen bu evler geniş saçaklara ve yatay hatlara sahiptir. Teras ve gizli bahçenin kullanımı ise yeni bir mimarinin doğuşu olarak kabul edilmektedir.

Kinderhook, New York
Photo by Jack Bulmer / Unsplash

Larkin Yönetim Binası: Wright’ın ev dışı binaları arasında en önemlisi olarak bilinmektedir. Bu bina açık ofis mimarisinin başlangıcı kabul edilir.

Taliesin Evleri: Mimarın kendi evi olan bu ev iki kez yanmıştır. Bu yüzden aynı evi üç kez inşa etmiştir. Aynı zamanda öğrencileri bu evde staj yapma olanağı bulmuşlardır.

Tokyo İmparatorluk Oteli: Tokyo’ya bu oteli inşa etmek üzere davet edilmiştir. Projede başka mimarlarla da çalışan Wright için en önemli etken binanın depreme dayanıklı olmasıdır. Nitekim otelin açıldığı gün meydana gelen normalin üstünde bir şiddete sahip olan deprem binanın sağlamlığını kanıtlamıştır.

Şelale Evi: Amerikan mimarlık tarihinin en iyi eseri olarak kabul edilmektedir. Organik mimarinin en çarpıcı örneğidir. Times dergisine de kapak olan bu eser, derenin şelaleye dönüştüğü bir noktaya inşa edilmiştir. Doğa ile sorunsuz bir bütünlük içindedir.

Fallingwater House, Frank Lloyd Wright, Pennsylvania
Photo by Claudia Lorusso / Unsplash

Usonia Evleri: Amerika büyük bir ekonomik kriz içerisindeyken Wright’ın düşük bütçeliler için geliştirdiği ev stilidir.

Guggenheim Müzesi: Mimarın en ünlü eseridir. Birçok kişi onu bu yapıtıyla bilmektedir. On yıllık proje çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Wright’ın ölümünden 6 ay sonra açılmasıyla onun son eseri olma özelliğini taşımaktadır.

2- Zaha Hadid

Mimarlıktan önce matematik bölümünü bitiren Hadid 27 yaşında ortağı olduğu şirkette çalışmaya başlamış, buradan ayrıldıktan sonra da kendi şirketini kurmuştur. Bunun yanında birçok prestijli kurumda ders vererek bilgi ve deneyimlerini gelecek nesillere aktarmıştır. Kalıpları yıkıcı bir mimar olarak bilinen Hadid’in bazı projeleri teorik bulunarak inşa edilemese de kendisi birçok prestijli ödülün sahibidir. Dünyanın en güçlü kadınları listesine de girmiş olan Zaha Hadid Birleşik Krallık nişanesine ve onur diplomasına da layık görülmüştür. Zara Hadid’in tekniği absürd bulunsa da içinde yaşadığımız hız ve uzay çağına oldukça hitap eden eserler ortaya konmuştur. Geleceği değil şimdiyi imajine etmiş bir sanatçıdır.

Çadır Köprü/Köprü Pavyonu: İspanya’nın en önemli sembollerinden biridir. Nehrin üzerindeki yapı hem köprü hem de çok amaçlı sergi alanıdır. Expo 2008 için tasarlanmış olan bu köprüden saat başı on bin ziyaretçi geçtiği tahmin edilmektedir.

Guangzhou Opera Binası: Çin’in Guangzhou kentinin ilk opera binasıdır. Bu yapı şehirdeki kültürel devrimin önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. Çünkü şehri finanse eden binalarla kültür binaları arasında köprü görevi kurmuştur. Hem içerden hem dışarıdan oldukça görkemli olan bu bina başka bir evrene ait gibidir.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi: Zaha Hadid’in bu tasarımı, Azerbeycan’ın düzenlediği bir yarışmayı kazanması sonucu ortaya çıkmıştır. Binayı Türk firması inşa etmiştir. Bina Azerbeycan mitolojisinde yer alan ‘Hazar Denizi Yükselişi’ni yansıtmaktadır.

Londra Su Sporları Merkezi: 2012 yılında Londra’da düzenlenen olimpiyatlar için tasarlanmıştır. Yapı hareketli bir forma sahiptir ve konsepti akıcı su geometrileridir.

Phaeno Bilim Merkezi: Yapı çizimleri ve kolonlarda kullanılan tekniklerle, daha önce denenmemiş bir mimariye imza atmıştır. Hadid Almanya’da inşa ettiği bu sıra dışı yapıda uzayın operatik gücünün hissedilebileceği iddia ediyordu.

3- Norman Foster

Uluslararası alanda birçok komiteye katılmış, pek çok ödülü bulunan, tanınmış sayısız eseri mevcut dünyaca ünlü bir mimardır. Mimari başarılarından dolayı Şövalye ve Lord ünvanları Kraliçe tarafından kendisine takdim edilmiştir. 50’den fazla yarışma kazanmıştır ve 220’den fazla ödülü bulunmaktadır. Çağdaş mimari ve ileri teknoloji mimarisin en ünlü uygulayıcılarındandır. Mimari tasarımlarını teknolojik ve toplumsal yeniliklere uyarlarken kültürel duyarlılığını da kaybetmez.

Hong Kong Havalimanı: Eski uluslararası havalimanının ihtiyaçlara cevap verememesi sebebiyle Norman Foster tarafından yeniden tasarlanmıştır. Deniz doldurularak kısa sürede inşa edilen yapı; doğal aydınlatması ve ulaşım kolaylıklarıyla bilinmektedir.

Reichstag Restorasyonu: Almanya için oldukça önemli bir konuma sahip olan bina restore edileceği zaman Foster tarafından baştan aşağı yeniden tasarlanmıştır.

Millau Viyadüğü: Kablo destekli bir asma köprüdür. Üzerinden taşıt geçen en yüksek köprü unvanına sahiptir. Kullanım süresi 120 yıl olan bu köprü saatte 225 km rüzgar hızına dayanıklıdır.

Kristal Ada: Proje aşamasındaki bu eserin 450 m yüksekliğe sahip olması planlanıyor. Tamamlandığında yeryüzündeki en büyük yapı olacak.

Apple Store: Daha önce Apple Campus 2 tasarımı bulunan Norman Foster, İstanbul Zorlu Center’da bulunan Apple mağazasını da tasarlamıştır.

4- Frank Gehry

Mimaride Dekonstrüktivizmin öncü uygulayıcılarından biri olarak kabul edilmektedir. Sadece bir mimar değil tasarımcı ve sanatçı olarak da kabul edilmektedir. Çağımızın akımı olan post-modernizmin de önemli bir temsilcisidir.

Stata Merkezi: M.I.T’nin teknoloji enstitüsüne ait üç araştırma merkezi yer almaktadır. Bina kıvrımlı yapısı ve alışılmışın dışında tasarımı ile Gehry’nin imzasını taşımaktadır.

Photo by Mark Boss / Unsplash

Dans Eden Ev: Fred ve Ginger adında dans eden iki partneri andırdığı için binaya bu isim verilmiştir. Barok, Gotik ve Art Neovaou (yeni sanat) binalar arasında oldukça dikkat çekmektedir. Stili sebebiyle birçok tartışmaya yol açan evin diğer bir adı ‘Sarhoş ev’dir.

Photo by Thewonderalice / Unsplash

Weismann Art Museum: Eserin en önemli özelliği bakıldığı noktaya göre değişkenlik göstermesidir. Minnesota Üniversitesinin en dikkat çeken binası olan bu yapıya kampüs tarafından bakıldığında tuğla ve kumaş; tersi yönden bakıldığında ise metal kaplama izlenimi gözlemlenmektedir.

Walt Disney Concert Hall: Yaklaşık üç bin kişilik konser salonu içeren binanın birçok yan hizmeti bulunmaktadır. Lillian Disney’in eşine ve Los Angeles’da yaşayanlara armağanıdır.

Walt Disney Concert Hall
Photo by Anthony Fomin / Unsplash

Guggenheim Müzesi (Bilbao): İspanya Bask’ın en önemli yapılarından birisidir. Yıllık ziyaretçi sayısı bir milyonu geçmektedir. Yapısökümcü stili ile bilinen bu müze kıvrımlı bir kağıdı andırmaktadır.

El Guggenheim, en Bilbao.
Photo by Henar Langa / Unsplash

5- leoh Ming Pei

Modern mimarinin en iyi mimarlarından biri olarak kabul edilmekte, yüksek modernist mimarinin son temsilcisi olarak bilinmektedir. Mimarlık eğitimini birden fazla kurumda alan Pei dünyanın en önemli mimarları arasındadır ve birçok ödülü bulunmaktadır. Dünyanın çeşitli yerlerinde farklı eserleri bulunan mimar yapıtlarında daha çok cam, kayaç, beton ve çelik kullanmaktadır. Eserleri çoğunlukla basit formdadır fakat yorumcululara devasa heykel parçalarını andırdıkları belirtilmiştir. 38 yaşında kendi firmasını kuran I.M. Pei’nin iki çocuğu da kendisi gibi mimardır ve kendilerine ait mimarlık şirketleri vardır.

Louvre Piramidi: Louvre müzesinin avlusunda bulunan eser cam ve çelikten oluşmaktadır. Klasik tarzdaki müzenin genel yapısına uygun bulunmayan bu yapı birçok tartışmaya sebep olmuştur. Buna karşın oldukça fazla beğeni de toplamış ultra-modern bir tarz olarak değerlendirilmiş ve sıklıkla taklit edilmiştir.

Bu içerik ilginizi çekebilir: Dünyanın En Ünlü Sanat Eserleri Orada: Louvre Müzesi

The Louvre at sunrise in Paris.
Photo by Free Birds / Unsplash

Ulusal Sanat Galerisi: Ulusal bir sanat müzesi olan yapıda iki binden fazla heykel bulunmaktadır. Bunun yanında bağışlarla gelen tablo, dekoratif sanat ve porselen mevcuttur.

Çin Bankası Kulesi: 72 katlı bu yapı dünyanın en uzun gökdelenlerinden biridir (367m)

John F. Kennedy Başkanlık Müzesi ve Kütüphanesi: Kennedy’e adanan kütüphane içerisinde dönemine ait orijinal belgeler ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Bununla birlikte Ernest Hemingway’e ait basılı ve basılmamış birçok eser bulunmaktadır.

İslam Eserleri Müzesi: Eser yapay bir ada üzerindedir. Antik İslam mimarisinden etkilenmesinin yanında kendine has bir tarzı olduğu düşünülmektedir. Pei emekli olduktan sonra gelen ısrarlar üzerine bu yapıyı inşa etmiştir. Yapıyı inşa etmeden önce İslam mimarisini tanımak için altı ay İslam ülkelerini gezmiştir.

The Museum of Islamic Art is a museum on one end of the seven-kilometer-long Corniche in Doha, Qatar.
Photo by John Simmons / Unsplash