Dünyanın En Etkileyici 5 Kütüphanesi
Mimari

Dünyanın En Etkileyici 5 Kütüphanesi

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Dünyanın ilk arama motorları olan kütüphaneler, internet kullanımının her alanda yaygınlaşmasıyla yeni roller üstlenmeye başladı. Bu ise dijital kütüphane kavramını beraberinde getirdi. Dünyanın en etkileyici kütüphaneleri hem içerdiği paha biçilemez kitaplarla hem de mimari özellikleri ile kitap aşıklarının gözdesidir.

İlgili içerik: Dünyanın En Ünlü 5 Mimarı ve Yapıtları

Dünyanın Bilgi Hazineleri: Kütüphaneler

Basılı kitap ve belgelerin sanal ortama aktarılmasıyla artık dünyanın her yerinden kütüphanelere ulaşmak mümkün. Ancak gerçek bir kitapsever, hiç kuşkusuz binlerce kitaba dokunmak, kitapların raflarda yarattığı muhteşem uyumu izlemek ister. Kütüphaneler, sadece bünyesinde bulundurdukları belgelerle değil büyüleyici mimari özellikleriyle de dünyanın hala en büyük hazinesi olarak kabul ediliyor. Bir kütüphaneye adım attığımızda insanlığın belleğine girdiğimizi hisseder, tüm tarihe tekrar şahitlik ederiz. Dünyanın birçok noktasında hem kitap koleksiyonuyla hem de tarihi geçmişiyle insanları büyüleyen kütüphaneler bulunuyor. Gelin hep birlikte dünyanın en etkileyici 5 kütüphanesine yakından bakalım.

1- Admont Abbey Kütüphanesi

Avusturya’nın Admont kasabasında Enns Nehri üzerinde konumlanan Admont Abbey Kütüphanesi, dünyanın en büyük Benedictine manastır kütüphanesidir. Kütüphane, olağanüstü kubbe freskleri ve heykelleriyle barok mimarinin en güzel örneklerinden birini yansıtır. Bina 1764 yılında tasarlandığında aydınlanma ideallerinin bir parçası olarak düşünülür. Bu nedenle tavan fresklerinin tamamı aydınlanma ruhuyla doludur. Admont Abbey kütüphanesinde toplam 200.000 kitap, 1400’den fazla el yazması eser bulunuyor. Aynı zamanda 11. yüzyıldan kalma değerli bir İncil örneği de burada muhafaza ediliyor. Sadece kütüphanenin kendisi değil yapının Gesause Ulusal Parkı’ndaki konumu da alışılmadık bir güzelliğe sahiptir.

2- Klementinum Kütüphanesi

Dünyanın en iyi kütüphaneleri arasında bulunan Klementinum, Prag’ın tam kalbinde Charles Köprüsü’nün hemen yanında yer alan tarihi bir bina kompleksidir. Avrupa’nın en büyük bina komplekslerinden biri olan Klementinum, uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Barok mimariye sahip olan bina, ilk olarak 1722’de Klementinum merkezli Cizvit üniversitesinin bir parçası olarak açılmıştır. Kütüphane salonu, Jan Hiebl’in alegorik eğitim motiflerini tasvir eden tavan freskleriyle ve Cizvit azizlerinin portreleri ile dekore edilmiştir. Altı milyonun üzerinde materyale sahip olan Klementinum, Çek Cumhuriyeti’nin milli kütüphanesi olarak hizmet vermektedir.

3- George Peabody Kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri’nin en ihtişamlı kütüphanelerinden biri olan George Peabody kütüphanesi, 1866 yılında Baltimore’da Peabody Enstitüsü’ne bağlı olarak kurulmuştu. Beş katlı devasa bina; ferforje demir işlemeli balkonları, altın yaldızlı kolonları ve mermer zeminiyle Baltimore’un en gösterişli mekanlarından biridir. Enstitünün kurucusu George Peabody, burayı Baltimore’un kültür merkezi olarak planlamıştır. Sanat galerisi, müzik okulu ve kütüphanesiyle dönemin en önemi kültür merkezlerinden biri olan Peabody Enstitüsü, 1967 yılından beri John Hopkins Üniversitesi’nin araştırma kütüphanesi olarak kullanılıyor. Kütüphanenin 300.000 ciltlik koleksiyonu özellikle din, İngiliz sanatı, mimari, topografya ve tarih alanlarında oldukça güçlüdür. Aynı zamanda Amerikan tarihi ve edebiyatı, bilim tarihi ve coğrafya gibi uzmanlık alanları için vazgeçilmez bir kaynağa sahiptir.

4- Saint Gall Manastırı Kütüphanesi

İsviçre’nin St. Gallen şehrinde bulunan kütüphane, manastırın kurucusu Saint Othmar tarafından inşa ettiriliyor. Mimar Peter Thumb’ın Rokoko tarzında tasarladığı kütüphane salonu 1758-1767 yılları arasında tamamlanıyor. Zengin bir ahşap konstrüksiyon ile dekore edilen bu eşsiz bina, 34 penceresiyle bol güneş ışığı alıyor. Saint Gall Manastır Kütüphanesi, bünyesinde sayısız belge bulundurmasıyla dünyanın en önemli kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Çoğu halka açık olan kütüphane koleksiyonunda toplam 160.000 kitap ve 2100 el yazması eser bulunuyor. El yazmalarını uzun yıllar daha muhafaza etmek ve araştırmacıların kolay erişimini sağlamak için 2000’li yılların başında koleksiyon dijital ortama aktarılmıştır.

5- El Escorial Kütüphanesi

Dünyanın en etkileyici kütüphaneleri arasında El Escorial Kütüphanesi bulunuyor. 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan El Escorial Kütüphanesi, İspanya’nın Madrid Özerk Bölgesi’nde yer almakta. İspanyol Rönesansının en önemli mimari anıtı olan El Escorial 1584 yılında tamamlandığında manastır, saray, kütüphane, sanat galerisi ve daha pek çok bölümden oluşan tarihi bir kompleks bina olarak inşa edilmişti. Yapı aynı zamanda İspanya Kralı II. Felipe’in ikametgahı olarak da kullanılmış. Kütüphane 4.700’den fazla el yazması esere ve 40.000’den fazla basılı kitaptan oluşan nadir bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. El yazması eserler arasında Arapça kaynaklar yoğunlukta olmakla birlikte Augustinus, X. Alfonso ve Avilalı Teresa’ya ait birbirinden değerli yazmalar bulunuyor.

İlgili içerik: Rönesans Nedir, Nasıl ve Nerede Ortaya Çıkmıştır?