İstanbul’un Yeşil Alanları: Atatürk Arboretumu
Keşif

İstanbul’un Yeşil Alanları: Atatürk Arboretumu

Ayşe Aycan Arıcan
Ayşe Aycan Arıcan

Bu içeriğimizde İstanbul’un yeşil alanları arasında öne çıkan Atatürk Arboretumu’nu anlatacağız. Atatürk Arboretumuna nasıl gidilir? Ne zaman gidilir? Atatürk Arboretumu nerede yer alıyor ve giriş ücretleri nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını arayacağız. Dilerseniz gelin başlayalım;

Atatürk Arboretumu’na Nasıl Gidilir?

Atatürk Arberotumu’na ister toplu taşımayla isterseniz de şahsi aracınızla gitmeniz son derece kolay. Arabayla gitmeyi tercih ederseniz Maslak-Sarıyer istikametini izlemenizi tavsiye edebiliriz. Sonrasında Orman Bölge Müdürlüğü’nü ve Hacıosman’ı geçerek Kilyos üzerinden Bahçeköy’e varış sağlayabilirsiniz.

  • Otobüsle Atatürk Arboretumu’na Ulaşım: Toplu taşıma kullanacaksanız da, metrobüs veya metro seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Fakat indikten sonra her şekilde otobüs kullanmanız gerektiğinin de altını çizmek istiyoruz. Çünkü metro ve metrobüs durakları Arbertoruma yürüme mesafesi kadar yakın konumda bulunmuyor.  Taksim’den kalkan 41 T hattı, Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, İstinye, Tarabya ve Çayırbaşı duraklarından da geçerek Bahçeköy’e geliyor. Güzergahın normal süresinin 50 dakika olduğunu söyleyebiliriz. Ancak daima İstanbul trafiğini göz önünde bulundurarak hareket etmenizde de fayda var.
  • Metrobüsle Atatürk Arboretumu’na Ulaşım: Atatürk Arboretumu’na sefer düzenleyen bir başka otobüs seçeneği de Zincirlikuyu’dan kalkan 42 M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy hattı olarak öne çıkıyor. Metrobüsü seçecekseniz veya Zincirlikuyu’dan gidecekseniz, metrobüs durağından bu hattı kullanabilirsiniz. Otobüsün uğradığı durakları da; 4 Levent metro, Maslak, Orman Bölgesi Müdürlüğü, Hacı Osman ve Çayırbaşı şeklinde sıralayabiliriz. Arboretum’a gitmek için değerlendirebileceğiniz diğer otobüs hatları da; 153 Sarıyer-Bahçeköy, 42 HM Hacıosman Metro-Bahçeköy ve 59RK Rumeli Hisarüstüdür.
Boboli Bahçeleri: Çevresel Sanatın Nirvanası
İtalya’nın zarif kenti Floransa’da bulunan Boboli Bahçeleri, dönemin enihtişamlı Rönesans yapısı olan Pitti Sarayı’nın arkasında bulunur. İtalyagezinizde rotanızı Pitti Sarayı[https://tr.wikipedia.org/wiki/Pitti_Saray%C4%B1] ve Boboli Bahçeleri’neçevirmek istiyorsanız buraya tam bir gününüzü ayı…

Atatürk Arboretumu Her Mevsim Ziyaret Edilebilir

Atatürk Arboretumu’nun konsepti, her mevsim tadını çıkarmanıza olanak tanıyor. Kış aylarında kar yağdığı dönemlerde de buraya rahatlıkla gelebilir ve oksijen alabileceğiniz gibi sonbahar aylarını da değerlendirebilirsiniz. Bize soracak olursanız da, yaprakların döküldüğü sonbahar dönemlerinde Arboretumu ziyaret etmenizi önerebiliriz. Çünkü ağaçların renk değiştirdiği o muhteşem geçişleri kaçırmak istemeyebilirsiniz. Üstelik bu dönemlerde hava hem soğuk hem de sıcak olabildiğinden dilediğiniz gibi yürüyüş yapmanız da mümkün.

Atatürk Arboretumu Nerede Yer Alıyor?

Atatürk Arboretumu Belgrad Ormanının güneydoğusunda 296 hektarlık alana yayılıyor. Ayrıca kocaman bir ağaç müzesi olarak ziyaretçilerin en uğrak noktalarından biri. Birbirinden farklı ağaç çeşitlerini bünyesinde konumlandırıyor. Amerikan Lale Ağacı, Peruka Çalısı, Mamut Ağacı, Japon Tesbih Çalısı, Maymun Çıkmaz Ağacı bunlardan sadece bazıları. Üstelik Arboretum içinde 1818’de inşa edilen Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılan Türkiye’nin ilk fidanlığı yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak Atatürk Arboretumu’nda bulunan 3 adet yapay göl de fotoğrafçılara yapacakları çekimler için enfes manzara fırsatları sunuyor.

Atatürk Arboretumu’nda Yapılabilecekler: Yürüyüş ve Fotoğraf Çekimi

Öncelikle Atatürk Arboretumu’nda sağlanan güvenlik ve koruma önlemleri dolayısıyla bisikletle gezmenin, piknik yapmanın ya da kedi-köpekle yürüyüş yapmanın yasak olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Fakat tek başınıza, ailenizle veya arkadaşlarınızla yürüyüş yapıp doğanın kokusunu içinize çekmeniz adına hiçbir engel söz konusu değil. Elbette bu müthiş manzaralar eşliğinde fotoğraf çekinmeden ya da yeşilliği kadrajlamadan dönmek olmaz. Arboretum’da profesyonel fotoğraf makinenizle ya da cep telefonunuzla dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilir, buraya ait benzersiz anılar biriktirebilirsiniz.

Sanatperver ekibi olarak biz de fotoğraf çekinmeyi ihmal etmedik.

Yeme-İçme ve Kahvaltı Alternatifleri

Atatürk Arboretumu’na yiyecek-içecek sokmanın yasak olduğunu üst paragraflarda da belirtmiştik. Bu sebeple alan içerisinde herhangi bir yeme-içme ya da kahvaltı alternatifi de mevcut değil. Alan oldukça büyük olduğu için yanınızda su taşımanızda da fayda var.  Eğer buraya karnınız aç gelecekseniz, Arboretum’a giden yolda konumlanan kahvaltıcılara uğramanızı önerebiliriz.

  • Bahar Country: Yeşilliklerin tam ortasında kurulan bir ormanın içinde faaliyet gösteren Bahar Country açık büfe şeklinde hizmet sağlıyor. Arboretuma da arabayla 5 dakikalık mesafede konumlanıyor.
  • Tarihi Bilice Börekçisi: Çabucak bir şeyler atıştırıp bir an önce Arborterum’un yolunu tutmak isterseniz, Tarihi Bilice Börekçisinin daha güzel bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Böreklerinin dışında menemen ve kahvaltı tabağı gibi seçenekleri de barındırıyor. Arboretum’a uzaklığı ise yürüyerek yaklaşık 15 dakika, araba ile 5 dakika sürüyor.

Atatürk Arboretumu Giriş Ücretleri

Atatürk Arboretumu giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu şeklinde değişiklik gösteriyor.

  • Hafta İçi Giriş Ücretleri: 7,5 TL, öğrenciler için de 2,5 TL
  • Hafta Sonu Giriş Ücretleri: 20 TL, öğrenciler için 7,5 TL
  • Atatürk Arboretumu ise Pazartesi günleri kapalı.

Giriş ücretleri yukarıdaki gibi belirlenmiş olsa da, bayramlarda ya da bazı özel günlerde hafta sonu fiyatları geçerliliğini koruyabiliyor. Üstelik öğrenci indiriminden yararlanabilmek adına da, mutlaka öğrenci kimliği isteniyor. İstanbul kart hiçbir şekilde işlev görmüyor. Ayrıca müze kart da kabul edilmiyor. Bunun dışında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerine girişin tamamen ücretsiz olduğunu da eklemek istiyoruz. Tabii onların da giriş de öğrenci kimliklerini göstermesi önem arz ediyor.

Arbertorum’a Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Atatürk Arboretum’una su ve çocuk maması haricinde her türlü yiyecek-içecek, evcil hayvan, tripod, bisiklet, balon, uçurtma gibi objelerle girmek yasak. Bu konuda da son derece sıkı kurallar mevcut. Girişte çantalar bile aranabiliyor.
  • Arboretum hafta sonu genellikle çok kalabalık oluyor. Bu sebeple gidecekseniz hafta sonu erken saatlerde veya hafta içi gitmenizi tavsiye edebiliriz. Böylece Arboretum içinde dilediğiniz yerde oturup kafanızı dinleyebilirsiniz.
  • Düğün fotoğrafçılığı için son derece cazip bir yer olmasına karşın, girişte bunun için de belirli bir miktarda para ödemeniz gerekiyor.
  • Ağaçların çeşitliliği dolayısıyla detaylı bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Fakat Arboretum tamamen botanik bir bahçe olduğu için sadece ağaçların önünde yazılan kısa bilgilerle yetinmeniz gerekiyor.