Suluboya Kağıdı Nasıl Seçilir?
Hobi

Suluboya Kağıdı Nasıl Seçilir?

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Suluboya kağıtlarının her biri boya çeşitlerine göre farklı tür ve yapılarda bulunur. Suluboya resim yaparken ihtiyacınıza en uygun kağıdın hangisi olduğunu belirlemek için öncelikle kağıdın özelliklerini ve kağıtları birbirinden farklı kılan şeyin ne olduğunu anlamakta fayda olacaktır. Suluboya kağıtları hakkında bilgi edindikten sonra, resminizi daha kusursuz hale getirmek için farklı kağıtları deneyebilirsiniz. Piyasada pek çok suluboya kağıdı türü vardır ve çalışmalarınızı en iyi şekilde yansıtabileceğiniz  kağıdı bulmak, favori boyalarınızla resim yapmak kadar kadar önemlidir.

Suluboya Kağıdının Kalitesi

Birçok sanat malzemesi gibi, suluboya kağıdı da çeşitli niteliklere sahiptir ve bir suluboya resim için kağıt seçimi, boyanın nasıl yapıldığına ve ne tür fırça izlerinin yapılabileceğini büyük ölçüde etkileyecektir.

Sulu boya kağıdı elle, silindir kalıp makineleri veya makine ile üretilmektedir. El yapımı kağıtların dört adet düz kenarı vardır ve lifler rastgele dağıldığı için kağıdı oldukça güçlü hale getirir. Kalıpla yapılan kağıtların iki kenarları vardır. Kağıtlardaki elyaflar da rastgele dağıtılmıştır; bu rastgele dağılım kağıdı daha dayanıklı hale getirmiştir; ancak el yapımı kağıtlar kadar güçlü değildir.

Makine yapımı kağıdın üretimi ve satış fiyatı çok daha ucuzdur, ancak piyasadaki üstün kalite suluboya kağıtlarının çoğu makine yapımı yerine kalıp yapımıdır.

Öneri: İyi bir resim yapmak için her zaman alabileceğiniz en kaliteli kağıdı kullanmaya çalışın. Örneğin sanatçıların kullandığı sağlam suluboya kağıtların tamamı asitsiz, pH nötr, yüzde 100 pamuktur. Bu durum, gazete kağıdı veya kahverengi kraft kağıdı gibi odun hamurundan yapılmış daha düşük kaliteli kağıtların aksine, kağıdın zamanla sararmayacağı veya bozulmayacağı anlamına gelmektedir.

Suluboya Kağıtlarının Özellikleri Nelerdir?

Form: El yapımı suluboya kağıtları genellikle tek yaprak halinde satılır. Kalıp yapımı ve makine yapımı kağıtlar tek yaprak, paket, rulo, ped veya blok halinde satın alınabilir. Bloklar, dört kenarı da ciltlenmiş önceden gerilmiş sulu boya kağıtlarıdır. Bir boyamayı bitirdiğinizde, üst tabakayı bloktan çıkarmak için bir palet bıçağı kullanırsınız.

Yüzey: Kalıp yapımı ve makine yapımı suluboya kağıtlarının üç farklı yüzeyi bulunur; pürüzlü, sıcak preslenmiş (HP) ve soğuk preslenmiş.

Klasik sulu boya kağıdının belirgin bir dişi veya dokulu yüzeyi vardır. Kağıttaki girintilerde su havuzları toplandıkça bu, pürüzlü, benekli bir etki yaratır. Bu kağıt üzerindeki fırça izlerini kontrol etmek zor olabilir.

Sıcak preslenmiş suluboya kağıdı, neredeyse hiç dişsiz, ince taneli, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Üzerinde boya çok çabuk kurur. Bu, bir veya iki renkli büyük, eşit boyalar sürmek için ideal bir yapıdır. Yüzeyde daha fazla boya olduğundan ve su yüzeye daha çok geldiğinden, birden fazla boya katmanı kağıdı kabartarak resmi bozabilir. Sıcak preslenmiş suluboya kağıdı, kalem ve mürekkeple çizim yapmak için daha uygundur.

Soğuk preslenmiş suluboya kağıdı, pürüzlü ve sıcak preslenmiş kağıt arasında en hafif dokulu bir yüzeye sahiptir. Suluboya sanatçıları tarafından en çok kullanılan kağıttır çünkü hem geniş boyama alanları hem de ince detaylar için oldukça kullanışlıdır.

Ağırlık: Sulu boya kağıdının kalınlığı, metre kare başına gram veya paket başına kilogram cinsinden ölçülen ağırlığıyla belirtilir. Ne kadar boya kullanacağınız (ve ne kadar su) ihtiyacınız olan ağırlığı etkiler.

Suluboya Resim Pratiklerini Hangi Kağıtlarla Yapabilirsiniz?

Eğer sadece pratik yapıyorsanız, daha uygun selüloz bazlı kağıtları elinizde bulundurmak isteyebilirsiniz, böylece pahalı kağıdınızı hızlı bir şekilde kullanmak zorunda kalmazsınız.

Bunun yanı sıra, çalışmak zor olabileceğinden ve iyi sonuçlar vermeyebileceğinden, önemli çalışmalarınız için dokusuz ucuz kağıtları tercih etmeyin çünkü boyanın daha dokulu kağıtla nasıl sonuç vereceğini göremezsiniz.

Doğru Suluboya Kağıdı Seçmek İçin İpuçları

Hangi kağıdı kullanacağınızı seçmek, tercihlerinizi bulmanız için deneme yanılma aşamasına gelecektir. İşte birkaç ipucu:

  • Suluboya kağıdı, üreticiden üreticiye farklılık gösterir, bu nedenle yalnızca farklı kağıt türlerini değil, aynı zamanda çeşitli kağıt türlerini de deneyebilirsiniz.
  • Suluboya kağıdı genellikle beyazdır ancak çeşitli soğuk ve sıcak tonlar mevcuttur.
  • Saklamak istediğiniz resimler için asitsiz kağıt kullanın, çünkü bu tür kağıtlar zaman içerisinde daha az sararma yapacaktır.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Yeni Başlayanlar İçin Resim Malzemeleri: Boyalar ve Çeşitleri