7 Adımda Evde Mum Nasıl Yapılır?
Hobi

7 Adımda Evde Mum Nasıl Yapılır?

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Eğer el yapımı ürünler yapmakla ilgileniyorsanız, "Kendin Yap" projelerinin güzel ve benzersiz bir ev dekoru oluşturmak demek olduğunu bilirsiniz. Her ne kadar "Kendin Yap" projeleri ortaya birbirinden güzel el ürünlerini çıkartıyor olsa da, eğlenceli ve basit bir proje bulmak biraz zor olabilir. Peki hem evinizde kullanabileceğiniz hem de zevkinize göre özelleştirebileceğiniz dekoratif mum yapmaya ne dersiniz? Kendi mumunuzu zevkinize göre kişiselleştirebilir, dilerseniz de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Özellikle mum yapım kiti tercih edecekseniz kitlerin içerisinde yer alan talimatları uygulayarak doğru karışıma sahip mumlar elde edebilirsiniz.

Bu içeriğimizde görseller eşliğinde evde kokulu mum yapmanın ne kadar kolay olduğunu göstereceğiz. Hazırsanız hemen başlıyoruz!

Mum Çeşitleri 

Evde Mum Yapmak İçin Hangi Malzemeler Gerekir?

  • Bir paket mum (soya, balmumu, parafin veya jel)
  • Bir paket büyük mum fitili
  • Bir şişe bitkisel yağ
  • Spatula
  • Isıya dayanıklı bir kap
  • Tencere
  • Bir termometre
  • Bir çift çubuk veya kurşun kalem
Görsel: Shutterstock / Hurynovich Sviatlana

1- Balmumunu Ölçün

Mum yapma işlemine başlamadan önce üzerinde çalışabileceğiniz temiz, düz bir yüzeye sahip olduğunuzdan emin olun. Dilerseniz el yapımı mum için çalışacağınız yüzeyi gazete kağıdı örterek koruyabilirsiniz. Eğer mum yapma kiti aldıysanız önerilen miktarda mumu tencerenize doldurabilirsiniz.

2- Balmumu Eritin

Balmumunuzu tencereye dökün ve sık sık karıştırarak 10 ila 15 dakika boyunca erimeye bırakın.

Görsel: Shutterstock / snowkestrel

3- Bitkisel Yağları Ekleyin

Mumunuz eridiğinde dilediğiniz bitkisel yağı eklemenin zamanı gelmiş demektir. Aromatik yağınızı ne kadar ekleyeceğinizi öğrenmek için evde mum yapımı kitlerinin üzerindeki talimatları izleyebilirsiniz. Bu adımda sadece yapmanız gereken şey bitkisel yağı erimiş balmumunuza dökmek ve birkaç saniye karıştırmak. Bu adım isteğe bağlı olsa da, hoş kokular elde edebileceğiniz için eklemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Görsel: Shutterstock / Parilov

4- Fitili Takın ve Sabitleyin

Balmumuzu dökmeden önce, fitilin kabın dibine tutturulması gereklidir. Fitili eriyen balmumuna daldırıp ardından hızlıca kabın dibine yapıştırarak sabitleyebilirsiniz. Fitili sağlam bir şekilde sabitlemek için görseldeki gibi kalem veya çabuk kullanabilirsiniz.

Fitilinizin eriyen balmumu içinde sallanmasını önlemek için, onu yerinde sabitlemeniz gerekir. Kabın üstüne iki yemek çubuğu yerleştirin. Balmumu sertleşirken ortada kalması için fitili araya sıkıştırın.

Balmumunun sertleşmesi için beş dakika bekletmeniz ideal olacaktır.

Görsel: Shutterstock / New Africa

5- Balmumunuzu Dökün

Balmumunu kabına dökmeden önce birkaç dakika soğumasını beklemelisiniz. Termometredeki sıcaklık 140 derece olduğunda balmumunuzun dökülme zamanı gelmiş demektir. Balmumu yavaşça kabınıza dökerken fitili sabit tutmaya çalışın. Mumunuzun yüzeyini daha sonradan düzeltebilmeniz için tencerede bir miktar balmumu bırakabilirsiniz.

Balmumunun oda sıcaklığında dört saat kurumasına izin verin.

Görsel: Shutterstock / New Africa

6- Daha Fazla Balmumu Ekleyin

Mumunuz göze hoş görünmeyecek bir şekilde sertleşmeye başladıysa (çatlakları veya delikleri düşünün) mumunuzu sadece yeniden ısıtıp dökerek üst katmanını düzeltebilirsiniz.

7- Fitili Kesin

Mum fitiliniz 2.5 cm'den kısa olmalıdır. Alev mumu yandığında titriyorsa veya fazla uzunsa fitilinizi biraz daha kesebilirsiniz. İşte bu kadar!

Artık evde mum yapmayı bildiğinize göre, dilediğiniz şekilde el yapımı mum yapabilirsiniz. Mumlarınızı özelleştirmenin birçok yolu vardır bu yüzden yaratıcı ev yapımı mumlar üretebilirsiniz.

Üç Yaratıcı Mum Varyasyonu

Tarçınlı Mum: Bir fırça ve biraz balmumu kullanarak, en sevdiğiniz kurutulmuş tarçını mumun yan tarafına yapıştırabilirsiniz. Beşinci adımda balmumu kaba dökmeden önce bu adımı gerçekleştirebilirsiniz.  Daha renkli bir mum elde etmek için çeşitli kurutulmuş yapraklar da kullanabilir ayrıca kullandığınız çiçek yapraklarına uygun bir koku yağı da ekleyebilirsiniz.

Görsel: Shutterstock / New Africa

Renkli Mumlar: İkinci adımda eriyen mumunuza sağlığa zararlı olmayan boya kalemlerini ekleyebilirsiniz. Mumunuzun büyüklüğüne göre bir kaç boya kalemine ihtiyacınız olacak. En güzel tonu oluşturmak için aynı renk ailesinden boya kalemlerini seçmenizi öneririz!

Görsel: Shutterstock / Pranav Bhide

Limon Kabuğu Mum: Limon kabuğunu mum kabı olarak kullanmak nasıl fikir? Bizce harika! Limon kabuğunu içerisindeki meyvesinden iyice arındırdıktan sonra balmumunuzu kabuğun içerisine doldurabilirsiniz. Gelsin mis gibi limon kokulu evler!

Görsel: Shutterstock / New Africa