Online Dizi ve Film Platformu Netflix’in Başarı Hikayesi
Eğlence Kültür ve Dahası

Online Dizi ve Film Platformu Netflix’in Başarı Hikayesi

Ayşe Aycan Arıcan
Ayşe Aycan Arıcan

Son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada bir Netflix furyası almış başını gidiyor. Sinema filmleri bile artık Netflix yayınlanmak üzere özel çekilip hazırlanıyor. Geçmişten günümüze çekilmiş pek çok yabancı dizi Netflix’de izlenme rekorları kırıyor. İnsanlar takip ettikleri dizilerin yeni sezonlarını platform üstünden takip ediyor. Peki Netflix’in başarı hikayesi altında neler yatıyor ve Netflix ne zaman ve nasıl kuruldu? İçeriğimizde bu soruların yanıtlarını arayacağız. Dilerseniz gelin başlayalım.

Netflix Ne Zaman Kuruldu?

Online dizi ve film platformu olarak aktif bir şekilde hizmet sağlayan Netflix'in kuruluş serüveni 1997 yılına kadar uzanıyor. Ana faaliyeti ücretli aboneliği kapsayan video akış servisi olan platformun 1997’de Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından Kaliforniya’da kurulduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda bilgisayar bilimcisi ve matematikçi olan Hastings, Pure Atria’yı Rational Software Corporation’a 700.000.000 dolar karşılığında satarak Silikon Vadisi tarihindeki en yüksel satış rakamına ulaştı. Randolph ve Hasting devletin birleşmeye onay vermesini beklerken, bir anda Netflix fikri ortaya çıktı. Reed Hastings Randolph’un annesi ve Integrity QA kurucusu Steve Kahn’dan Netflix için başlangıçta 2.500.000 dolar başlangıç yatırımı aldı. 1997 yılında yalnızca birkaç pazarda satışa sunulan DVD’leri duydukları zaman Hastings’in Santa Cruz’ta konumlanan evine posta aracılığıyla kompakt bir disk göndererek deneme yaptılar. Disk bozulmadan geldiği için de DVD satış ve kiralama konseptini kullanarak 16.000.000 dolarlık yatırımla sektöre girmiş oldular. Yaklaşık bir yıl sonra 14 925 adet DVD’leri mevcuttu.

Covid-19
Photo by Samet Özer / Unsplash

Netflix’in Büyüme Süreci Nasıl Başladı?

Netflix 1999 yılının eylül ayında aylık abonelik konseptini tanıtarak sonrasında tek kiralık modeli 2000 yılında tek başına bıraktı. Şirketin büyümesi de o zamandan beri, son ödeme tarihleri, gecikme ücretleri ve nakliye-taşıma ücretleri olmadan sabit ödemeli sınırsız kira iş modeliyle gerçekleşti. Ayrıca 2000 yılında Blockbuster ile iş ortaklığı görüşmesi yaparak kendisine 50 milyon dolar değer biçse de satın alınma teklifi Blockbuster tarafından ret edildi. 29 Mayıs 2002 tarihinde de hisse başına 15.000 ABD doları bedeliyle 5.5. milyon hisse senedini satışa çıkararak halka arzını başlatmış oldu. 15 Haziran 2002’ye gelindiğinde ise şirket aynı rakama 825.000 hisse senedini daha satmayı başardı. Genel anlamda Netflix ilk yıllarında önemli ölçüde kayıplar yaşasa da, 2003 senesinde elde ettiği ilk karını duyurdu. Toplamda 272 milyon ABD doları geliriyle 6.5 milyon ABD doları daha kar kazandı.

Netflix’in Küresel Genişlemesi Nasıl Gerçekleşti?

Netflix müşteri görüşleri ve derecelendirmelerini baz alarak geniş bir kişiselleştirilmiş video öneri sistemini geliştirdi. 2006 yılının ekim ayında mevcut algoritması Cinematch’i yenerek, müşteri puanlarını %10’dan fazla tahmin edebilecek bir video önerme algoritması üretebilen ilk geliştiricisine 1 milyon dolar değerinde ödül teklif etti. 2007 Şubat ayında şirket milyarıncı DVD’sini teslim ederek web üstünden kirala-izle sistemini tanıtıp orijinal iş modelinden uzaklaştı.

Smart TV image with Netflix, BBC iplayer  and Amazon Prime video icons on the tv screen.
Photo by Compare Fibre / Unsplash

Netflix 2013 Ocak ayında, 2012’nin dördüncü çeyreğinde yaklaşık 2 milyon ABD kullanıcısı eklediğini açıkladı. 27,1 milyon ABD kullanıcısıyla beraber toplam 29,4 milyon toplam kullanıcısının yanında gelir toplamda %8 oranında artış göstererek 945 milyon dolara yükseldi.  Ayrıca Netflix bu yıl yayınladığı üçüncü çeyrek raporunda Nisan 2013 itibariyle 36.3 milyon abone sayısına ulaştığını gösterdi. Şirket 2013 yılının üçüncü çeyreğine kadar 33.1 milyon ABD abonesi olduğunu belirtti.

Günümüzde Netflix

Netflix’in günümüzde dünyanın pek çok yerinden milyonlarca kullanıcıya sahip bir platform olduğunu vurgulayabiliriz. Sadece yerel kısıtlamalar sebebiyle Çin anakarasında ve ABD’nin yaptırımları dolayısıyla da Kuzey Kore, Suriye, İran ve Kırım’da kullanılması yasaktır. Onun dışında tüm ülkelerde Netflix platformu mevcuttur. Üstelik şirketin ABD, Türkiye, Brezilya, Hollanda, Japonya, Hindistan ve Güney Kore gibi çeşitli ülkelerde ofisleri vardır. Ayrıca şirketin Amerikan Sinema Filmleri Derneği üyesi olduğunu da eklemeliyiz. Buna ek olarak dünyanın birçok noktasında içerik üretiminin yanı sıra dağıtım hizmeti sunuyor.

Netflix’in İlk Dizisi House Of Cards

Netflix’in iş modeli 2007 yılında DVD satışı ve kiralama üzerine devam ederken, şirketin kuruluşundan yaklaşık 1 sene sonra Hastings posta yöntemiyle DVD kiralamaya odaklanmak amacıyla DVD satışlarına son verdi. Netflix 2007’de video akış hizmeti sayesinde internet üstünden film izleme fırsatını yarattı. 2010 yılında önce Kanada’ya sonrasında da Latin Amerika ve Karayipler’e açılarak uluslararası anlamda hizmet sağlamaya başladı. 2013 yılına gelindiğinde de House Of Cards adlı ilk dizisini video akış servisi aracılığıyla yayına sundu. Politik drama türündeki dizi toplamda 6 sezon sürdü.

Photo by Teslariu Mihai / Unsplash

Netflix’in 2016 Dünya Rekoru Kırmıştı

Netflix 2012 yılından bu yana filmlerin yanı sıra televizyon dizileri için de dağıtımcı olarak rol üstlendi. Sonuç olarak da Netflix arşivine pek çok “Netflix Orijinal Yapımı” eklenmiş oldu. Ocak 2016 itibariyle Netflix’İn 190’dan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca aynı sene içerisinde 126 orijinal film ve dizi yayımlayarak tüm televizyon kanallarını geçmeyi de başardı. 190 ülke adına yeni içerikler üretme, içerik hakkı satın alma ve içerikleri çeşitlendirme çalışmaları şirketin büyük oranda borçlanmasına yol açtı. 2016 yılında 16,8 milyar dolar olan borcu 2017 yılının eylül ayında 21,9 milyar dolara çıktı. 2018 Ekim ayında yeni içeriklerin finanse edilmesine yardımcı olabilmeye yönelik yaklaşık 2 milyar dolar daha borç alacağını bildirdi. 10 Temmuz 2020 tarihinde Netflix piyasa değeri açısından en büyük medya/eğlence şirketi oldu.

Kaynak: Vikipedi