Michelangelo'nun görkemli David heykeli yüzyıllardır sanatseverleri büyülemeye devam ediyor. Sanat tarihinin en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul edilen mermer heykel, hem sanatçının becerisini hem de Rönesans'ı tanımlayan "güzel sanatlar" kavramanı sergiliyor. 16. yüzyılda yapılan heykele ilk günden beri sanatçılar ve sanat uzmanları hayran kalmıştır. Peki Davut heykeli neden sanat tarihi açısından önemlidir? Aslında heykelin neden bu kadar övgü topladığını anlamak için önce yaratıldığı bağlamı anlamak gerekir.
David Heykelinin Tarihçesi
İtalyan Yüksek Rönesansının önemli bir sanatçısı olan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 1501 ve 1504 yılları arasında tek bir mermer bloktan yükselen bu Davud (David) heykelini yapmıştır. O zamanlar Floransa'nın önde gelen isimlerinden birisi olan Michelangelo, heykeli yaptığında sadece 26 yaşındaydı ve heykeli Cattedrale di Santa Maria del Fiore'nin çatısına konulabilecek kadar büyük yapması için görevlendirilmişti. Ancak Michelangelo 6 tonluk heykeli tamamlandığında, kaldırıp bir çatıya taşınmasının imkansız olduğu anlaşılmıştı. Böylece, David (Davut) heykelinin Palazzo della Signoria'ya yerleştirilmesine karar verilmişti.
Davut Heykelinin Sembolik Anlamı Nedir?
Heykel, İncil'deki bir figür olan Davut’u tasvir etmektedir. Davut'un hikayesi ise kısaca anlatalım: En ünlü efsanaye göre Davut, dev Goliath ile savaşır. Zırhı olmayan Davud, düşmanını sapanla yere serer ve ardından kendi kılıcıyla kafasını keser. David'in saygın itibarı göz önüne alındığında, kilisenin tarihi figür siparişlerinde Davut’u konu olarak seçmeleri şaşırtıcı değildir.
Bunun yanı sıra, bağımsız bir şehir devleti olarak Floransa Cumhuriyeti, kendilerini çevreleyen tehditlerin farkındaydı. Bu nedenle Davut'un yansıttığı sarsılmaz cesareti, beklenmedik gücü kendilerine yakın gördüler ve heykeli de Floransa'nın mükemmel bir sembolü olarak benimsediler.
Davut Heykelin Sanatsal Önemi Nedir?
Yüksek Rönesans döneminde Michelangelo; denge, uyum ve ideal biçime odaklanan figüratif eserler üretmiştir. Davut heykeli, bu sanatsal duyarlılıkları, gerçeğe yakın asimetrik duruşu ve son derece ayrıntılı anatomisi aracılığıyla sergilemektedir.
Tarih boyunca çizilmiş veya heykeli yapılmış Davut tasvirlerinin çoğunda, sanatçılar onu genç bir çocuk olarak tasvir etmeyi tercih etmiştir. Ayrıca klasik Davut tasvirleri genellikle Goliath'ı öldürdükten sonraki anı anlatırlar. Bu yaklaşım, Caravaggio ve Donatello'nun iyi bilinen eserlerinde açıkça görülebilir.


Ancak Michelangelo Davut'u genç bir adam olarak tasvir etmeye karar vermiştir. Ayrıca, savaştan birkaç dakika önce, elinde bir sapan ve yüzünde kararlı bir ifadeyle onu yaratıcı bir şekilde göstermeyi seçmiştir.
Davut Heykelinin Omuzunda Ne Vardır?
Davut heykeli, her ne kadar dini bir figüre benzemiyor olsa da, omuzunda bir sapan tuttuğunu ve sağ elinde de taş olduğunu görebilirsiniz.
Davut Heykeli Kaç Metredir?
5, 17 metre yüksekliğindeki bu heykel, Davut açıkça yaşamdan daha büyük bir tasvir. Michelangelo'nun "Ölmekte Olan Köle" (2,13 metre) ve "Pietà"sı (1,73 metre) gibi diğer heykellerinin nispeten gerçekçi ölçekleri göz önüne alındığında, Davut heykeli neden bu kadar büyüktür? Büyük olasılıkla heykelin yüksekliği, amaçlanan konumundan, yani katedralin çatısına yerleştirileceği düşüncesinden kaynaklanıyor.

