Üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümleri
Eğitim

Üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümleri

Ayşe Aycan Arıcan
Ayşe Aycan Arıcan

Türkiye’de pek çok üniversitede güzel sanatlar fakültesi bulunuyor. En başta Mimar Sinan Üniversitesi olmak üzere, Marmara Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi hem devlet hem de özel kurumlarda güzel sanatlar alanında eğitim görmek mümkün. Peki güzel sanatlar nedir? Üniversitelerin güzel sanatlar bölümleri hangileri?  Bu bölümlere nasıl girilir? İçeriğimizde bu soruların yanıtlarını arayacağız. Dilerseniz gelin başlayalım;

İlgili içerik:

Sözel Bölümler: Üniversitelerin Sanatla İlgili Bölümleri

Güzel Sanatlar Nedir?

Güzel sanatlar nedir? Diye sorduğunuzda kısaca güzellik, estetik ve zevkle ilgilenen sanatçılar için kullanılan bir ifade şeklinde tanımlandığını görebilirsiniz. Güzel sanatlar; resim, heykel, müzik, mimarlık ve şiirden oluşan beş ana sanat dalını kapsıyor. Ancak alan bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Zaman içerisinde, tiyatro, gravür, dans ve opera da güzel sanatlar alanının içine dâhil edilmiştir. Güzel sanatlar malzemelere göre aşağıdaki haliyle ayrı ayrı sınıflandırılabiliyor;

Görsel Sanatlar

  • Heykel
  • Resim
  • Kabartma
  • Mimarlık

Ritmik Sanatlar ya da Dramatik Sanatlar

  • Bale
  • Dans
  • Tiyatro
  • Sinema
  • Opera
  • Müzikal

Yüzey Sanatları

  • Çizim
  • Resim
  • Yağlı boya
  • Ebru
  • Hat
  • Minyatür
  • Karakalem
  • Grafik
  • Fotoğraf
  • Karikatür

Güzel Sanatlar Fakültelerine Nasıl Girilir?

Güzel sanatlar fakültelerine nasıl girilir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Güzel sanatlar fakültelerinde eğitim görmek için üniversite sınavında belirli bir barajı geçip sonra belirlediğiniz alanda yetenek sınavına girmeniz yeterli oluyor. Yetenek sınavından yeterli puanı aldığınız takdirde istediğiniz bölümde öğreniminize başlayabiliyorsunuz.

Güzel Sanatlar Fakülteleri Bölümleri Nelerdir?

Güzel sanatların hangi alanlara ayrıldığını yukarıda sınıflandırdık. Şimdi ülkemizdeki üniversitelerin hangi alanlarda güzel sanatlara yönelik eğitim verdiğini anlatacağız. Öncelikle Türkiye’de Güzel Sanatlar Fakültelerinin dünya standartları çerçevesinde eğitim verdiğini belirtmemiz gerekiyor. Sanatın en önemli dallarını bir araya getiren bölümleri ile sanata gönül vererek mesleğini bu alanlarda ilerletmek isteyen herkese rehberlik eden üniversiteler verdikleri eğitimi her yıl güncel sanata göre düzenlemeyi ihmal etmiyor. Ülkemizdeki güzel sanatlar bölümleri taleplere göre ve üniversitelerin gerekli gördüğü alanlara yönelik açılıyor.

Resim Bölümü

Resim bölümü yetenek sınavlarında daha çok figürlü kompozisyonlar üzerine gidiliyor. Ancak yetenek sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebiliyor. Ayrıca üniversitelerin Güzel Sanatlar kapsamındaki resim-iş eğitmenliği bölümüne girebilmek için de iki aşamalı sınavdan geçmek gerektiğini de eklemek istiyoruz. Bu sınavlarda kullanılan kâğıt ve zaman ölçüleri değişebiliyor. Ancak üniversiteler öğrenci alırken adaylara genellikle hayalden yani imgesel sorular sormayı tercih edebiliyor. Ancak ilk sınavda canlı model çizimi isterken, ikinci aşamada hayalden çizim de bekleyebiliyorlar. Bu kapsamda adaylardan istenen şey, hem canlı model hem de imgesel çizimlerde iyi bir çizim tekniğiyle birlikte geniş bir hayal gücüne sahip olmaları şeklinde özetleniyor. Sınavlara hazırlık sürecinde ilgili kurslarda çizim eğitimi almaları tavsiye ediliyor.

Heykel Bölümü

Yetenek sınavı ile öğrenci alan güzel sanatlar dallarından birisi de şüphesiz heykel bölümü. Heykel bölümünde öğrenci alımı yapılırken de tıpkı resim bölümünde olduğu gibi sınavda figürlü kompozisyon soruları soruluyor. İki aşamalı yapılan sınavdan yeterli puanı elde ettiğiniz takdirde bölüme kayıt yaptırmanız mümkün oluyor. Heykel bölümünü tercih eden kişilerden heykeltıraş gibi düşünmeleri bekleniyor. Çünkü heykelin temel özelliği üç boyutlu düşüncelerden meydana geliyor. Ayrıca heykeltıraşlar malzeme, teknik ve el işçiliği gibi özellikler de göz önüne alındığında endüstri ürünleri tasarımcıları ile beraber çalışma fırsatı elde edebiliyorlar. Buna ek olarak aksesuar veya küçük eşya tasarımları, mekân dekorasyonu, fuar dekorasyonu gibi alanlarda da mimarlarla birlikte ya da bağımsızca çalışabiliyorlar.

Grafik Tasarım Bölümü

Ülkemizde grafik tasarım son derece rağbet gören bölümler arasında yer alıyor. Özellikle yakın zamanda bu bölüme öğrenci alımının gittikçe arttığını söylesek abartmış olmayız. Yetenek sınavıyla öğrencilerini seçen grafik tasarımı bölümüne girişte tipografi, ambalaj tasarımı, afiş tasarımı ve ürün illüstrasyonu gibi sorular soruluyor. Sınavlar iki aşamalı olduğu gibi okullara göre değişiklik gösterdiği için baraj sınavı dahilinde üç aşamalı şekilde de yapılabiliyor. Grafik terimi iletişim yöntem ve biçimi ile ilgili olarak yer, zaman, dil, mekân, yazı, fotoğraf, resim, karikatür, güncel haberler, mizah ve edebiyat gibi geniş ve farklı alanlara kadar uzanabiliyor. Bu sebeple adayların geleneksel yöntemlerle yazı yazmak ya da çizim yapmak kadar bilgisayar teknolojisiyle alakalı programlarla da tasarım yapmaya açık olmaları bekleniyor. Bölümden mezun olanlar, basından tekstile, mimariden reklama kadar birçok alanda tasarım yapabilmelerinin yanı sıra bu alanları ilgilendiren sektörlerde kendilerine yer bulabiliyorlar.

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

Moda ve tekstil tasarımı da yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler arasında öne çıkıyor. Sınavlarda aynı resim ve heykel bölümlerindeki gibi figürlü kompozisyona dair sorular soruluyor. Sınavlar genellikle iki aşamalı yapılıyor. Program, hem estetik hem de fonksiyonel değerlere uygun tasarımlar gerçekleştirebilen, moda ve marka isimler oluşturan, teknolojik gelişmeleri takip eden ve modanın gerektirdiği her türlü niteliğe sahip tasarımcılar yetiştirmeyi amaç ediniyor.

Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü

Seramik bölümüne giriş sınavlarında genellikle cam ve seramik objelerden oluşan geometrik formlar içeren kompozisyonlar üzerine sorular soruluyor. Ancak öğrencilerin imgesel figür konularında da hazırlıklı olması önem arz ediyor. Sınavlar diğer güzel sanatlar bölümlerinde olduğu gibi iki aşamalık periyotlarla yapılıyor. Bölümden mezun olanlar, bahçecilik, mutfak-banyo ürünleri, dekoratif eşyalar ve sanat objesi gibi özel üretimlerde ve sanayiye bağlı üretimlerde iş bulabiliyorlar. Ayrıca kendi atölyelerini de kurabiliyorlar.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Bölüm temelinde modern iletişim, araç, sistem ve kurumlarının teknoloji, içerik ve boyut açısından geçirmekte oldukları hızlı gelişime ve tüm bunların yol açtıkları toplumsal değişimlere dayanıyor. Başka bir deyişle program dijital medyayla birlikte pek çok farklı medya ve özel kuruluşlarda içerikler üreterek müşteri ve ürün arasında bağ oluşturmayı hedefliyor. Bölümden mezun olanlar başta reklam şirketleri olmak üzere, özel şirketler, medya kuruluşları ve web sitelerde kolaylıkla iş bulabiliyorlar.

Fotoğraf Bölümü

Fotoğraf bölümü de öğrenci alımını yetenek sınavları çerçevesinde gerçekleştiriyor. Sınavda öğrencilere genellikle natürmort kompozisyonlar üzerine sorular soruluyor. İki aşama halinde yapılan sınavların ilk periyotunda adayların geometrik form (küp, küre vb.) çizmeleri bekleniyor. İkinci aşamada ise daha çok test usulü genel kültür soruları sorulabildiği gibi mülakatta yapılabiliyor. Programdan mezun olanlar, reklam şirketleri, dizi ve film setleri, özel kanallarda çalışabilecekleri gibi kendi fotoğraf stüdyolarını da kurma fırsatı elde edebiliyorlar.