Türkiye’deki En Popüler Arkeoloji Müzeleri

Sanat tarihine ve arkeolojiye ilgi duyan herkes Türkiye’nin farklı bölgelerinde konumlanan arkeoloji müzelerini ziyaret etme ihtiyacı duyuyor. Özellikle yabancı ülkelerden ülkemize gelen turistlerin ilk uğradıkları yer Sultanahmet Meydanındaki arkeoloji müzesi oluyor. Her geçen gün yeni kazılar yapılarak bu kazılardan yeni kalıntılar çıkarılıyor. Türkiye’deki Arkeoloji Müzeleri de bu kalıntıları teşhir ediyor. Türkiye’nin en popüler arkeoloji müzelerini sizler için derledik. Dilerseniz sıralamaya başlayabiliriz. Anlatacağımız tüm müzelere müze kartı ile giriş yapabileceğinizi belirtmek istiyoruz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye’deki en popüler arkeoloji müzeleri dediğiniz de aklınıza gelecek ilk yer şüphesiz İstanbul Arkeoloji Müzeleri olacaktır. Bu müze Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Eski Şark Medeniyetleri Müzelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Dünyanın en büyük yapıları arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde her sene bir milyondan fazla eser sergileniyor. Müze içerisinde teşhir edilen İskender Lahiti ve Sayda Kralı Tabnit’in mumyası ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görüyor. Ayrıca müze Neo-klasik mimarisiyle öne çıkıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzelerini pazartesi hariç her gün 09.00-16.45 ya da yaz saatleri kapsamında 09.00-18.45 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi dünya üzerinde en büyük ve en önemli sergi mekânlarına ev sahipliği yapıyor. Müzede teşhir edilen mozaikler tamamen ustalık eseri örneğidir. Gazetelerde ve dergilerde de sıkça karşımıza çıkan “Çingene kızı mozaiği” her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Üstelik müze yalnızca mozaiklerle de sınırlı kalmıyor. Roma döneminden kalma sütun, heykel ve çeşmeler de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Zeugma Antik Kenti’nin adeta kapalı bir görünümü olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde tarihi buluntular aurasında gezintiye çıkabilirsiniz.  ,

Müzeyi her gün 08.00-17.00 kış / 08.00-19.00 yaz saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

1752 buluntuya ev sahipliği yapan Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde birbirinden farklı tarihi eserleri görmeniz mümkün. Gaziantep’in oma döneminden kalan ender buluntularını incelemek isterseniz müzenin zemin katına inmeniz gerekiyor. Aynı zamanda burada kireç taşıyla yontulan sanatsal heykeller ile birlikte Roma dönemine ait mezar odası bulunuyor. Birinci katta ise; taştan yapılma eserler, mühür ve damgalar, takı çeşitleri sergileniyor. Üstelik Demir Çağı, Pers Dönemi, Kommagene Krallığı ve Dülük Antik Kenti dönemine ait kalıntılar da birinci katta teşhir ediliyor. Dört mevsim boyunca ziyarete açık olan müzede her gün 08.00-17.00 kış / 08.00-19.00 yaz saatleri arasında tarihsel yolculuğa çıkabilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum’a gideceksiniz Bodrum Kalesi’ne mutlaka uğramalısınız. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi de kale içerisinde konumlanıyor. Müzede Bodrum limanı çevresinde yapılan kazılardan elde edilen buluntular sergileniyor. Dünyanın en büyük gemi batığı olarak bilinen Uluburun Batığı’ da burada teşhir ediliyor. Tunç Devrinden günümüze kadar gelmeyi başaran bu efsane batık ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Başkent Ankara’da ziyaretçilerini ağırlayan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi ödülüne layık görülmüştür. Atatürk’ün isteği sonucu Anadolu’dan toplanan eserler bu müzede sergilenmeye başlamıştır.

Türkiye’nin en popüler 10 arkeoloji müzesi sıralamasında kendine yer bulan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleolitik Çağ’dan günümüze dek Anadolu’nun farklı uygarlıklarına dair unutulmaz eserleri bünyesinde bulunduruyor. Müze Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han adındaki Osmanlı dönemine ait iki ayrı tarihi yapıdan oluşuyor. Anadolu’nun tarihi dokusunu iliklerinize kadar hissetmek istiyorsanız Ankara’ya geldiğinizde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Dünyanın Tunus’tan sonra en büyük 1. Mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi, Asi ırmağının hemen kenarında bulunuyor. Hatay’ın Anavatana katılmasından 10 yıl sonra açılan müzede 35 binden fazla kalıntı yer alıyor. Müzeyi ziyarete gittiğinizde, mozaiklerin tek parça ve devasa boyutlarıyla mimari mekân canlandırılmalarıyla sunulduğuna şahit olacaksınız.

Göreme Açık Hava Müzesi

Nevşehir Ürgüp’te her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Göreme Açık Hava Müzesi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde üst sıralarda kendine yer buluyor. Alanda görebileceğiniz kaya blokları içerisinde şapeller, kiliseler, evler, freskler ve yemekhaneler konumlanıyor. Dinsel tarihin hüküm sürdüğü Göreme Açık Hava Müzesi’ndeki kiliseler, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Azil Babil Kilisesi, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise şeklinde sıralanıyor.

Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Türkiye’nin en popüler 10 arkeoloji müzesi arasında Çorum Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ de yer alıyor. Müzede Helenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Eski Tunç ve Kalkolitik dönemlere ait eserleri görebilirsiniz. Kalkolitik Çağ döneminden kalma eserler, kronolojik sıralama çerçevesinde ziyaretçilere gösteriliyor. Ayrıca Alacahöyük’teki prens ve prenses gibi önemli figürlerin mezarları da L şeklinde sergileniyor. Çorun Arkeoloji Müzesi 1968 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayarak, tam anlamıyla gerçekliğe uygun özellikler yansıtmasıyla dikkat çekiyor.

Online Müze Turu: En Çok Ziyaret Edilen Dijital Müzeler
Sanat eserlerinin sergilendiği yerlere müze dendiğini hepimiz biliyoruz.Dünyanın her yerinde çeşitli sanatçılara ait eserlerin teşhir edildiği müzelerbulunuyor. Sanatseverler ilgi alanlarına göre bu müzeleri gezip tarihin sihirligeçmişinde bir çeşit yolculuk yaparlar. Girişte bilet alarak ziyaret…

Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Pamukkale’de bulunan Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi, yeniden restore edilmiş Roma hamamı içerisinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Roma Hamamı aynı zamanda Hierapolis’in en büyük yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Üstelik müzede Lidya ve Tiripolis Antik bölgelerinden çıkarılan son derece önemli küçük buluntuları da inceleyebilirsiniz. Sanatsal bir şölen yaşamak isterseniz de, tiyatro buluntuları salonuna uğramanızı öneriyoruz.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en popüler 10 arkeoloji müzesi sıralamasında Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi 30.000’den fazla tarihi eseri bünyesinde barındırmasıyla fark yaratıyor. Müze kapsamında Suriye, İç Anadolu ve Mezopotamya çevresinden çeşitli eserler ziyarete açık tutuluyor. Buna ek olarak müzede Maraş aslanı, Antik fil, Hitit eserleri, taş eserler, mozaik sergileri ve stellerin teşhir edildiği salonlar bulunuyor. Siz de bu tarihi gerçekliği sonuna kadar yaşama taraftarıysanız, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız.