Hafta Sonu Hobi Zamanı: Mozaik Nedir?
Hobi

Hafta Sonu Hobi Zamanı: Mozaik Nedir?

sanatperver Admin
sanatperver Admin

Hobi amaçlı mozaik çalışmaları popülerleşmeye başladı. O zaman öncelikle mozaik nedir sorusunu cevaplayarak içeriğimize başlayabiliriz. Mozaik, küçük cam veya fayans parçasından oluşan çalışmalara verilen bir isimdir. Dekoratif bir nesneyi mozaik haline getirmek için, düzenli veya düzensiz bir şekilde yüzeyi döşeyebilirsiniz. Mozaiğe uzaktan baktığınız zaman etkileyici bir renk ve desenlerine hayran kalabilirsiniz, fakat yakından baktığınızda mozaiğin aslında karmaşık olduğunu ve sanat eserini oluşturmak için ne kadar zaman ve çaba harcandığını görebilirsiniz. Eğer mozaik sanatına meraklıysanız bu içeriğimizde mozaiğe dair temel bilgiler bulabilirsiniz.

Mozaik Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Mozaik, bütün bir görüntü veya nesneyi oluşturmak için küçük parçalar kullanan sanatsal bir tekniktir. Mozaikler genellikle cam, taş veya diğer malzemelerden yapılmış küçük karolar kullanılarak birleştirilir. Genellikle mozaiklerde kullanılan karolar kare şeklindedir, ancak yuvarlak veya rastgele şekilli de olabilirler.

Mozaik oluşturmanın iki ana yöntemi vardır. İlki, doğrudan yöntem olarak bilinir. Sanatçılar bu tekniği kullanarak karoları ister bir duvara, masaya veya diğer nesnelere olsun, doğrudan yüzeye yerleştirirler.

İkinci yöntem ise, dolaylı yöntem olarak bilinir. Bu özel teknik, çok sayıda karmaşık ayrıntıya sahip büyük ölçekli parçalar için idealdir. Burada sanatçılar, karoları, mozaik tamamlandıktan sonra son yüzeye aktarılacak bir kağıdı yerleştirirler. Bu teknik, sanatçının düz, yatay bir yüzey üzerinde çalışmasına ve daha sonra duvar veya sütun gibi dikey yüzeylere aynı anda daha büyük bölümler halinde yerleştirmesine olanak tanır.

Mozaiğin Tarihteki Yeri

Mozaik terimi “ilham perisi” anlamına gelen Yunanca “mousa” kelimesinden türemiştir. Bir sanat formu olarak mozaik binlerce sanat tarihinde boy göstermektedir. Mimari dekorasyon bağlamında mozaik ilk defa Sümerler tarafından M.Ö. 3 binden itibaren uygulanmıştır. Bugünkü Irak sınırları içerisinde yer alan antik Uruk kentinin bina duvarlarında külah şeklinde kurutulmuş çamurların duvarlara gömülmesiyle oluşmuştur. Diğer antik mozaik örnekleri ise Mısır’dadır. Tapınakların ve mezarların farklı renklerde taş tabletlerle kaplandığı görülür

Mycenean Yunanistan’da Tiryns’de çakıl mozaikler yapılmıştır; Desenli ve resimli mozaikler hem Antik Yunan hem de Antik Roma’da sıklıkla kullanılırdı. 4. yüzyıldan itibaren erken dönem Hıristiyan bazilikaları duvar ve tavan mozaikleriyle süslenmiştir. Bizans İmparatorluğu’nda mozaik sanatı 6. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar gelişim göstermiş ve bu gelenek, 12. yüzyılda Norman Sicilya Krallığı, doğudan etkilenen Venedik Cumhuriyeti ve Ukrayna’da Ruslar arasında benimsenmiştir.

Yıllar geçtikçe mozaikler daha karmaşık ve gerçekçi hale geldi. Mozaik sanatı tüm dünyada kültürel olarak önemli hale geldi. Dördüncü yüzyıldan itibaren Avrupa’nın dört bir yanındaki ünlü bazilikalarda ve kiliselerde Hıristiyan sahnelerini tasvir eden mozaikler ölümsüzleştirildi. Arkeologlar ayrıca Orta Doğu ve Asya’da renkli geometrik desenli mozaikler buldular.

Raphael gibi sanatçılar eski tekniği uygulamaya devam etse de, mozaiğin Rönesans’ta pek uygulanmamaya başlamıştı. Sonunda mozaik tekniği Rönesans’ın güçlendiği dönemde yitirmiş ve yerini boya tabloya bırakmıştır.

Roma ve Bizans etkisi, Yahudi sanatçıların Ortadoğu’daki 5. ve 6. yüzyıl sinagoglarını yer mozaikleriyle süslemelerine neden oldu. Figüratif mozaik, çoğunlukla insan figürleri olmadan, İslam dinin ilk camisi, Kudüs’teki Kubbet-üs-Sahra ve Şam’daki Emevi Camii de dahil olmak üzere erken İslam sanatında dini binalar ve saraylarda yaygın olarak kullanıldı. 8.yüzyıldan sonra İslam sanatında bu tür mozaikler tercih edilmemeye başlanmıştı.

Modern zamanlarda mozaikler, sokak sanatçıları ve zanaatkarlar arasında yeniden canlandı. Eğer siz de bu güzel sanata ilgi duyuyorsanız hobi mağazasında çocuklar ve yetişkinler için hazır mozaik yapım kitleri satın alarak ailenizle veya tek başınıza birbirinden güzel  mozaik objeler üretebilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir:

Yeni Başlayanlar İçin Resim Malzemeleri: Boyalar ve Çeşitleri