En Çok Kullanılan Fotoğraf Makinesi Çeşitleri ve Özellikleri
Fotoğraf

En Çok Kullanılan Fotoğraf Makinesi Çeşitleri ve Özellikleri

Ayşe Aycan Arıcan
Ayşe Aycan Arıcan

Daha önceki yazılarımızda fotoğraf sanatını ve tarihini detaylarıyla ele almıştık. Bu yazımızda da en çok kullanılan fotoğraf makinesi çeşitlerini anlatacağız. Tabii fotoğrafın bir tarihi olduğu gibi, fotoğraf makinelerinin kullanımı da oldukça eskilere dayanıyor. O yüzden öncelikle geçmişten örnekler vererek fotoğraf makinelerinin evrimleşme sürecinin üstünde durmak istiyoruz. Sonrasında sıra günümüzde kullanılan fotoğraf makinesi çeşitleri nelermiş onlara gelecek. Dilerseniz gelin başlayalım.

Fotoğraf Makinesi Nasıl İcat Edilmiştir?

Fotoğraf makinesinin icadına baktığımızda; öncelikle fikrin doğması, uygulanması, gelişimi, değişik kişilerin çalışmaları ile birlikte uzun süreli dönemlerin bir sonucunu kapsadığını görebiliriz. 11. Ve 16. Yüzyıllar arasında insanların “Karanlık oda” adıyla çalışmalar yaptığı biliniyor. 1568 yılına gelindiğinde Daniello Barbaro “karanlık oda” isimli cihaza bir mercek ekledi. Merceğin açılışı ise görüntünün daha da keskinleşebilmesi için değişikliğe uğruyordu. 1802 yılında Thomas Wedgwood ve Sör Humphrey Davy ışığa karşı duyarlı bir maddeyle kaplı kağıt üzerine, kontak baskı yöntemini kullanarak silüet ve görüntüleri tespit ettiler. Fakat baskı uzun ömürlü olamadı. 1816 yılında ise Joseph Niepce mücevher kutusu ve mikroskoptan alınmış mercekle ilkel bir fotoğraf makinesi yapmayı başardı. Bu makineyle negatif görüntüyü buldu. 1835’te de William Talbot negatiften alınma ilk pozitif baskıyı gerçekleştirdi. Üstelik bu baskının uzun ömürlü yani devamlı olması sağlanabildi. 1839’da Louis Daguerre gümüş plak üstüne görüntü aldı ve ardından aynı çıkış noktasından temellenen çalışmalar birbirini izledi.

Kutu fotoğraf makinesinin piyasaya sürülmesi 1888 yılına denk getirildi. Üstelik bu makine Kodak sistemini kullanan Eastman Dry Plate and Film Company ( Eastman Kuru Plak ve Film Şirketi) tarafından geliştirildi. 100 pozluk filmle doldurulduktan sonra makine satıldı. Karanlık kutu fotoğraf çekimi ya da kadrajlama gibi amaçlara yönelik kullanılmaya başlandığında 19. Yüzyılın ilk yarısından günümüze dek türlü biçimsel değişikliklere uğradığı söylenebilir.

Fotoğraf Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Fotoğraf makinesinin icadını tarihsel gelişim çerçevesi içerisinde ele aldık. Günümüzde teknolojinin epey bir ilerleme kaydettiği düşünüldüğünde, fotoğraf makinelerinin oldukça iyi bir noktaya evrildiğini söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda sıklıkla kullanılan 36 poz fotoğraf makinelerinin yerini artık dijital fotoğraf makineleri aldı. Üstelik her çekim için farklı makineler ve ekipmanlar elde etmek de mümkün. O halde fotoğraf makinesi çeşitleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

1- Kompakt Fotoğraf Makineleri

Kompakt fotoğraf makinesi İngilizce de “Compact Camera veya Point Shot Camera” şeklinde adlandırılıyor. Hem taşınabilirlik hem de fiyat grafiği bakımından avantajlı makineler arasında yer alıyor. Ayrıca fazla ayar ve konfigürasyon gerektirmeyen bir makine olarak da fotoğraf tutkunları tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Kompakt makine olması sebebiyle de özellikleri herhangi bir değişikliğe uğramıyor. Biraz daha açarsak, daha geniş açı veya telefoto gibi ihtiyaçlara çözüm getiremiyor.

2- DSLR Fotoğraf Makineleri

Filmli fotoğraf makineleri zamanında SLR olarak adlandırılan DSLR makine sistemi ileri seviye olma özelliği taşıyor ve doğada, stüdyoda, vahşi yaşamda ve spor müsabakalarında kullanılabiliyor. Üstelik SLR fotoğraf makinelerinde fotoğraflamayı düşündüğünüz kadrajı makine içinde bulunan penta prizma sayesinde vizörden görebilirsiniz. Baktığınız vizör elektronik bir ekran olmamakla beraber, tamamen optik sisteme sahiptir. Böylece fotoğraf makinesinin yönünü değiştirdiğinizde, vizörden gördüğünüz görüntüde de herhangi bir değişme meydana gelmez. SLR makinelerin çeşitli amaçlarda kullanılabilmesinin altında yatan gerçek ise lenslerin ve diğer aksesuarların değiştirilebilir olması şeklinde açıklanıyor. Örneğin; mimari çekim yapacaksanız geniş açılı lensler kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kablosuz flaş sistemleri sayesinde stüdyoda portre veya doğada düğün fotoğrafları çekebilirsiniz. DSLR (Dijital SLR) sistemi fotoğrafçılıkta değişebilen her türlü ihtiyacınıza yanıt veriyor.

3- Aynasız Sistem SLR Fotoğraf Makineleri

Aynalı sistemlerin geçmişten günümüze fotoğrafçılığın çeşitli alanlarında kullanıldığı biliniyor. Ancak ayna mekanizması yüzünden fotoğraf makinesi daha büyük ya da ağır olabiliyor. Bu sebeple de DSLR sistemlerden farklı olarak geliştirilen aynasız sistemler öne çıkıyor. Mekanik ayna olmadan üretilen aynasız sistemlerde vizör ve küçük bir ekran bulunuyor. Bu da fotoğraf makinelerini hem hafif hem de taşınabilir kılıyor. Üstelik aynasız makineler DSLR sistemlerden ayna, vizör ve otomatik netleme açısından da ayrılıyor. DSLR makinelerde netleme ayna üzerinden otomatik netleme sensörlerine yansıtılarak yapılırken, aynasız makinelerde direk sensör üzerine netleme işlemi gerçekleştiriliyor. Kullanım açısından sağladığı kolaylığı düşündüğümüzde aynasız sistemlerin gelecekte DSLR makinelerin yerini alacağını söylesek yanlış olmaz.

4- Orta Format Fotoğraf Makineleri

Orta format fotoğraf makineleri ismini sensörün boyutundan alıyor. Sensörünün daha büyük olması sebebiyle diğer fotoğraf makinesi modellerinden de ayrışıyor. Büyük sensör küçük sensöre göre daha çok çözünürlük yani detay anlamına geliyor. Bu tip makineler günümüzde genellikle moda ve stüdyo çekimleri için kullanılıyor.

5- Polaroid Fotoğraf Makineleri

Polaroid fotoğraf makineleri esasında kompakt fotoğraf makineleri sınıfına giriyor. Bu fotoğraf makinelerini diğer kompakt makinelerden ayıran en önemli özelliği ise geleneksel baskılı fotoğrafları yeni teknolojiyle buluşturuyor olmalarıdır. Bu makinelerle çektiğiniz fotoğrafları saniyeler içinde baskılı fotoğraflara dönüştürebilmek mümkün. Kolay taşınabilir mini tasarımları sayesinde de çantada taşınabilen polaroid fotoğraf makinelerinin bazı modellerinde selfie aynası bulunuyor.

Kaynaklar: Wikipedia / List of camera types